Intervju: Så förblir arbetsgivare attraktiva efter pandemin

okt 10, 2021 | Arbetsliv, Employer branding

I ett samtal med VA Insights delar jag tankar, insikter och tips om hur arbetsgivare blir och förblir attraktiva efter pandemin och var jag anser att många arbetsgivare går fel när de ska attrahera och rekrytera. Men också vilka stora möjligheter som finns i den talangtsunami som väntar i spåren av pandemin.

Intervjun är gjord inom ramen för VA Insights tema pension och förmåner, varför just försäkringsbranschen får ett extra råd. 

6 krav för att attrahera framtida talanger  

Detta måste du ha kolla på efter pandemin.

Rekrytering har blivit employer branding. Det är utomordentligt mycket svårare att attrahera talang idag utan ett tydligt arbetsgivarvarumärke. Och det gör att rekrytering pågår hela tiden, inte bara när man har satt ut en annons eller anlitar en rekryterare.

Hårdare konkurrens kräver skarpare särskiljning. Det spås nu en tsunami av frivilliga uppsägningar, benämnd ”The Great Resignation” i USA, samtidigt som kompetensbehovet är stort. Varför ska man jobba i företag A istället för B kommer kräva allt bättre svar.

Flexibilitet ÄR attraktivitet. För många blir flexibilitet ett baskrav på attraktivitet. Fler undersökningar pekar också på att  människor kommer säga upp sig om detta inte tillmötesgås.

Talanger vill ha autenticitet, transparens och ett högre syfte. Arbetet är sedan länge en förlängning av den egna identiteten. När pandemin har tvingat många tänka över vad vi värderar i livet ökar dessa krav. 

Inkludering avgörande för arbetsgivarerbjudandet. Efter 1,5 år av att vara sig själv i hemmaarbetet vill färre gå runt och låtsas vara någon de inte är på ett kontor igen. Den som erbjuder ”kom som du är” kommer vinna fler hjärtan efter pandemin.

Utveckling är 2020-talets valuta. Den arbetsmässiga dödsstöten är sedan flera år att sluta utvecklas och pandemin har accelererat kompetensskiftet. Efter 1,5 års hemarbete för många kommer fler eftersträva än mer variation och utveckling. 

Läs om fler krav, fakta och tips i hela intervjun i VA Insights här.

Var detta intressant och vill du höra mer? Jag anlitas frekvent som föreläsare, panelist och facilitator och medverkar i både poddar och intervjuer. Kontakta mig för förslag.