Dags för en sorgestund för det gamla nuläget

okt 6, 2021 | Arbetsliv, HR, Talangjakt

Förändring, innovation och teknikutveckling når sällan ett moget tillstånd genom att bara ligga och småputtra. Det krävs en så kallad katalyserande händelse, något som skakar om, accelererar beteenden och möjliggör att en ny teknik snabbt blir tillgänglig. Den berömda S-kurvan är en illustrering av detta skeende. En katalyserande händelse skapar också alltid ett helt nytt nuläge, varifrån det är högst oklokt att fortsätta utgå från det gamla nuläget. Detta kunde inte vara mer sant än nu. Här tar jag upp tre perspektiv du som ledare behöver ta med dig in i hösten 2021. 

Inlägget är skrivet med anledning av min intervju om framtidens arbetsliv med Visma Talent Solutions. I intervjun pratar jag bland annat om att flexibilitet ÄR framtidens arbetsliv, pressen på kompetensskiftet, det rudementära behovet av fler och bättre möten, och mycket mer.

Människor älskar nya fördelar

Vi människor jagar hela tiden förbättringar och om vi inte förstår det själva så gör företagen som servar oss med produkter, tjänster och upplevelser det. Och få av oss vill nog gå tillbaka till 56K-modem, första versionen av iPhone, kön till bankkontoren eller två veckors väntan på hemleveransen från H&M. Eller för sen delen att gå tillbaka till ett gammalt sätt att göra något när man kompetensutvecklat sig i ett nytt sätt. Få vill ta bort fördelar när man vant sig vid dem. 

Samma sak gäller nu hur och var vi jobbar. Visst har arbetslivet genomgått en massa faser historiskt men det var mycket länge sedan vi hade en sådan katalyserande händelse som pandemin representerar. 

Ledare måste älska det nya nuläget

När vi planerar för hybridlivet på jobbet måste vi nu orka, våga och älska att utgå från det nya nuläget som pandemin har skapat (som accelererade och mognat ett antal förändringar som puttrat i flera år). Att göra något annat är, milt uttryckt, oklokt. Vi får helt enkelt samlas för en sorgestund för det gamla nuläget.

Talangerna kommer välja utifrån livet de får

Pandemin har förstärkt de stora behoven av nya kompetenser och skyndat på det stundande gigantiska kompetensskifte i många branscher och företag. Kompetensbristen bekräftas av allt från World Economic Forum, Arbetsförmedlingen och Manpower Group. Samtidigt spår många en våg av frivilliga uppsägningar i spåren av pandemin, och McKinsey konstaterar nyligen att rekordmånga amerikaner har sagt upp sig  självmant sedan april i år. 

I jakten på rätt framtida kompetens finns det efter pandemin också ett budskap till dagens ledare och arbetsgivare som är mer sann än någonsin:  

Kandidaterna idag och imorgon kommer att välja den arbetsgivare som ger dem det liv de vill ha.

Mer än tidigare behöver därför arbetsgivare se över sitt erbjudande i termer av hur hela upplevelsen ser ut, hur kan man få plats med hela livet i valet att jobba på företag A jämfört med företag B? Mer om detta framöver men detta kan vara den viktigaste frågan inom ”employer branding” framöver.   

Läs gärna hela intervjun hos Visma Talent Solutions här.

Var detta intressant? Jag anlitas frekvent som föreläsare, panelmedlem och workshopfacilitator. Kontakta mig för ett förslag. Kontakta mig för förslag.