Framtidens kontor blir AI-assistent

jun 20, 2021 | Arbetsliv, Arbetsplats

I arbetslivet 3.0 behöver kontoret bli ett produktivitetsverktyg som frigör tid till att låta människorna göra det de är bäst på. I senaste numret av Svenska Institutet för Standarders tidning Perspektiv förklarar jag mer när jag delar min bild av framtidens kontor som en AI-assistent. Detta är en återpublicering av den texten.

Den här texten publicerades först i Svenska Institutet för Standarders tidning SIS Perspektiv i juni 2021.

En av bilderna av framtidens arbetsplats som alla ledare behöver förhålla sig till är den av det automatiserade kontoret. De senaste årens snabba teknikutveckling med automatisering, AI, robotar och 5G har transformerat industrin, handel, logistik och värdekedjor i grunden. Nu står kontorsarbetet på tur och pandemin har gett utvecklingen enorm kraft, med en ökad mognad inom allt från videmöten och digitala workshops till molntjänster för projekthantering, dokument och onboarding. Samtidigt konstaterar studie efter studie att många tjänstemän upplever sig mer produktiva hemma och att köksbordet slår kontoret som produktiv arbetsplats.

Benägenheten hos medarbetare att underkasta sig nästa våg av teknik när vi kommer till kontoren efter pandemin lär vara på en all time high. Säg hej till chip i armen, röststyrda kaffemaskiner, smarta sensorer, hundvaktande minirobotar, självprognostiserande säljsystem, AI-assistenter som summerar och delegerar i möten, dygnet-runt-jobbande AI-kundtjänster, fördomsfria robotar som intervjuar kandidater på löpande band och prediktiva analysverktyg som analyserar och rekommenderar hur vi spenderar vår tid. Allt detta finns redan idag.

För oss människor innebär det automatiserade kontoret mer tid, energi och hjärnkapacitet till att göra det vi gör bäst; lösa problem, bygga relationer, vara kreativa. Mitt råd är att inventera hur digitalt och automatiserat ert kontor faktiskt är idag. Chansen är att stor att ni behöver svaret för att möta Arbetslivet 3.0 efter pandemin.

Ladda ned originalartikeln eller kontakta SIS för att beställa ett exemplar av Perspektiv.

I min föreläsning ”6 bilder av morgondagens arbetsplats” pratar jag mer om det automatiserade kontoret, trenderna och bilderna av morgondagens kontor. Kontakta mig för förslag.

Foto av Possessed Photography, Unsplash