5 budskap till företagsledare om det nya normala

maj 12, 2021 | Arbetsliv, Uncategorized


Det pågår just nu en jakt på tydlighet och en tävling i uthållighet i många organisationer och ledningsgrupper. Hur snabbt kan vi skapa en bekvämlighetszon av trygghet och förutsägbarhet om hur världen ser ut? Hur länge kan vi skjuta upp saker som vi gärna gör fysiskt, det påtvingade virtuella livet är väl ändå snart över? Här är 5 medskick som kanske sätter saker i perspektiv.

Organisationer som tvekar

Kanske är det inte så här i din organisation, men fortfarande maj 2021 möter jag och hör om många organisationer och ledare som inte vill eller orkar fortsätta utforska vad det nya normala innebär. Som kanske rentav är tveksam till om ”sättet vi gör saker” 3.0 (post-Covid) faktiskt kan vara bättre än 1.0 (pre-Covid) och 2.0 (där vi är nu). Om vi orkar utforska, lära och testa nytt så står det väl bortom allt rimligt tvivel att 3.0 kommer bli både värdeskapande, roligt och utvecklande? Vi har trots allt bevisat att mänskligheten och organisationer är kapabla till stort lärande på kort tid.

”Vi måste träffas på riktigt”

Samtidigt som vi behöver samlas mer än någonsin, byta erfarenheter, tänka högt tillsammans, bygga tillhörighet och skapa gemensamma aha-moments märker jag att det fortfarande finns organisationer och ledare som väljer att ställa in eller skjuta upp både interna och externa events (av alla storlekar och syften). Ofta med motiveringen att ”vi vill träffas på riktigt” eller att det är svårt eller omöjligt att bygga tillit och tillhörighet digitalt. Jag lämnar åt forskarna att avgöra om det är omöjligt. Men frågan är om det är värt att skjuta upp värdena ovan bara för att det är svårare att genomföra digitalt? Nästa fråga är vad det sänder för signaler internt och externt att vi väljer att vänta så snart något blir svårare?

Fem budskap till dig som ledare

  1. Vi kan inte längre skjuta upp saker vi helst hade velat göra fysiskt. Nästan ALLT går att göra riktigt bra digitalt och en del saker blir faktiskt faktiskt. Om det är så, vad blir möjligt då?
  2. Vi kommer för alltid skilja på våra kontor och våra arbetsplatser. Det har helt enkelt blivit två separata saker. Vi kommer kanske ha ett kontor men för alltid flera arbetsplatser. Om det är det nya normala, vad blir möjligt då?
  3. Vi kommer alla behöva lära om och nytt igen när vi ska jobba hybrid. När vi går till kontoren igen kommer vi alla få en helt ny lärkurva. Tänk om vi vill och orkar lära nytt en gång till, vad kommer det innebära, vad blir möjligt då?
  4. Vi har nu en världshistoriskt unik chans att se på kontoret med nya glasögon, och inte bara putsa upp våra gamla. Att se på kontoret som något mer än en kostnad för att hålla ihop (förvara) våra tjänstemän. VAD blir möjligt då?
  5. Vi behöver utforska och experimentera för ingen har alla svar. Det finns nog inget budskap som är mer sant än detta. Om vi vill jaga tydliga och något att hålla i bör det kanske vara just detta – att tryggheten kommer ligga i att vi utforskar och experimenterar och vi gör det ihop med andra.

Är detta ljuv musik för dina öron, eller utmanar det dig? Behöver du och dina kollegor höra mer om detta? Just nu föreläser och workshopar jag mycket med kunder om framtidens arbetsliv, om bilderna av morgondagens arbetsplats och om hur ni som team eller organisation kan ta er an de ökade kraven och möjligheterna som kommer. Hör av dig om det är intressant. Läs mer om Tommie Cau som föreläsare Photo by Hello I’m Nik on Unsplash