9 tips för hemarbete året ut

mar 9, 2021 | Arbetsliv, Lärande

Tommie Cau, Jaan Orvet

Vi kommer jobba hemma ÅRET UT. Med nya vågor, mutationer och försenade vaccinationer är det bara att ställa in sig på en förlängt påtvingat hemarbete. Så det är dags att förbereda hjärnan och ta eget ansvar för situationen. När vi alla lär oss samtidigt kan lära mycket av varandra. Här är 9 utvalda tips utifrån saker jag själv gör för att förbereda mig. Vad gör du själv?

Tips 1: Va mer öppen och ärlig

Genom att vara mer öppen, ärlig och autentisk med hur du själv mår öppnar du upp för verkligt meningsfulla, och hjälpsamma, samtal med andra. Det ger andra en chans att peppa och tipsa dig, och tvärtom. Detta kanske är den enskilt viktigaste saken jag gör.

Tips 2: Fråga mer aktivt efter tips

Genom att vara ännu mer nyfiken på hur andra hanterar hemarbetslivet och vad deras bästa erfarenheter och tips är kan du få en gräddfil till att själv må och prestera bättre. Erkänn att du inte listat ut allt själv, vi är alla är i samma båt och vi kan lära av varandra. Jag har själv blivit mycket mer nyfiken och öppen med detta och det är en skön känsla!

Tips 3: Driv öppet frågan om personlig produktivitet

Du är säkert medlem i olika konstellationer, grupper och nätverk, både på och utanför jobbet. Ta upp att ni vid något möte eller i en annan kanal ska diskutera hur alla gör för att bli så produktiva som möjligt. Det kan handla om teknik och olika verktyg, specifika vanor och rutiner eller sätt att skärpa sin egen inställning. I ett av mina nätverk hade jag nyligen en sådan här lunchworkshop och det var OTROLIGT givande. Det blir snabbt actions.

Tips 4: Testa mer teknik och verktyg

Fråga dig vad som skulle göra vardagen bättre och fundera på vilken teknik och vilka verktyg som kan hjälpa dig på vägen. Jag testar mycket mer verktyg, tjänster, verktyg (digitala och analoga) för att se om jag kan må och bli bättre. Några inkluderar bättre ljus på kontoret, app för att använda Pomodorotekniken, ny Att Göra app, nytt mailprogram. Det kostar lite i tid, pengar och energi men det är värt det! På kuppen lär du dig.

Tips 5: Investera i nya sunda vanor

Detta kanske är en av de viktigaste aktiviteterna vi kan göra nu. Vi rör oss mindre, får mindre sociala energi och behöver mer disciplin än vanligt för att äta bra (är min erfarenhet. Jag investerar betydligt mer tid, energi och pengar än tidigare på nya sunda vanor, stora som små (mest små). Exempel är dagliga morgonpromenader, bättre och dyrare kosthållning, träning med PT, går upp tidigare (för att få mer harmonisk start på dagen) och går och lägger mig tidigare (kräver kvällsrutin för skärmar, nedvarvning mm).

Tips 6: Hitta fler ”tredje platser”

Denna behöver göras med lite omdöme. Hitta och testa fler smittsäkra platser utanför hemmet där du kan jobba med moment som passar en annan miljö. Det kan vara den lokala bageriet, hotellet eller naturreservatet för den delen. Själv har jag testat coworking-delen på ett närliggande lägenhetshotell där det i 9 fall av 10 knappt sitter några människor). En annan plats är det lokala Scandic-hotellet som oftast har gott om plats. Detta har blivit ett måste för mig för att skifta miljö och energi!

Tips 7: Byt videon till telefon

När vi har videomöten ska vi ha kameran på. Men många är, ärligt talat, ganska trötta på videomöten. Gå tillbaka till att ha telefonsamtal istället, gärna gåendes utomhus. Telefonsamtal kan vara effektivare, du kan göra det du behöver göra samtidigt och behöver inte bry dig så mycket om hur du ser ut och hur det ser ut runt omkring. Jag kör betydligt mer telefonsamtal nu jmf med för några månader sedan!

Tips 8: Ta fler face-to-face möten!

Detta har vuxit till ett måste för mig. Jag bokar in allt fler fysiska möten av typen walk and talk för att få social energi. Görs det smittsäkert på avstånd är det mest vår nyvunna iver att vara produktiva och spara restid och logistikenergi som hindrar oss. För min del övervinner fördelarna nackdelarna och får mig att balansera energin.

Tips 9: Sluta göra tillfälliga lösningar

För dig som har din egen verksamhet eller kan påverka den du är i, fortsätt ställ om till en nya standard där varor och tjänster och upplevelser ska kunna levereras både remote/digitalt och fysiskt. Många har under året gjort kortsiktiga lösningar i väntan på att pandemin ska försvinna och vi går tillbaka till det gamla normala. Hela tiden har man tänkt att ”det är precis runt hörnet nu”. Jag tänker mycket på och anpassar mig och mitt erbjudande för en ny standard och det ökar självförtroendet.

Vi behöver definitivt nya strategier för var och hur vi ska låta människor jobba beyond covid. Men tills dess behöver vi också se till att fler mår fysiskt och psykiskt bra och är tillfreds med det förlängda påtvingade hemarbetet.

Tyckte du detta var intressant? Ge gärna dina bästa erfarenheter och tips i LinkedIn-tråden på detta tema eller skicka mig ett mail.