HR Talks Podden guidar i dagens utmaningar – så har det gått

jan 29, 2020 | HR, HR Talks Lunchen, HR Talks Podden, Uncategorized

Sedan starten 1 oktober 2019 har HR Talks Podden fått ett fantastiskt mottagande. Genom att sätta fokus på företags HR-utmaningar i transformation och tillväxt fångar podden upp aktuella ämnen som dagens HR-ledare och chefer brottas med. Löftet att vara rakt på, konkreta och ärliga har lockat många lyssnare. Så här har det gått hittills.

Som jag skrev när podden lanserades har HR Talks Podden som roll att vara Sveriges podd om HR-utmaningarna i transformation och tillväxt. Samstämmiga rapporter, forskning och expertutlåtanden konstaterar att många utmaningar i dessa faser är just HR-relaterade. Genom ett stringent fokus på denna inriktning har lyssnare hittat ett brusfritt format där de kan möta företagsledares, HR-chefers och experters syn på viktiga utmaningar. Syftet är att få HR-ledare och HR-intresserade chefer att bli och förbli ännu mer relevanta för att driva sina organisationer mot framgång.

Parallellt med podden har jag sedan våren 2019 genomfört #HRTalksLunchen, en lunchserie där jag (nästan) varje dag äter lunch med en ny person för att prata om samma frågor som i podden, men mer brett och organiskt. Luncherna summeras och sprids på Instagram och LinkedIn.

Kombinationen av podden och luncherna ska göra att vi finns där på daglig basis för att ge inspiration, råd och konkreta tips till våra lyssnare och följare.

Så hur har det gått hittills?

Över förväntan tack! Under december och januari genomförde vi ett 20-tal lyssnarintervjuer där vi bad om skarp feedback. Unisont får podden mycket hyllningar och jag (och teamet) är så otroligt ödmjuka inför det faktum att tusentals personer runt om i vårt land (och övriga Norden faktiskt) lägger tid på att lyssna och engagera sig i podden. Sedan starten har vi haft 10 uppskattade avsnitt.

Eftersom vårt löfte är att vara den mest ärliga och transparenta podden om dagens HR-utmaningar gäller det även oss som står bakom.

Så här har det gått hittills:

  • 10 avsnitt släppta sedan 1 oktober
  • +13 000 nedladdningar (snitt ca 1 300 per gäst)
  • +70 #HRTalksLunchen genomförda
  • +100 lyssnarfrågor till podden
  • +6 000 kommentarer, gillanden och delningar i sociala medier
  • +600 följare i sociala medier

Värt att nämna är att allt ovanstående har åstadkommits utan pengar på marknadsföring.

Hur lyssnar ni då? Jo, av alla nedladdningar hittills ser det ut så här:

  • 54% av lyssningarna är på originalversionen (den långa)
  • 22% av lyssningarna är på den korta versionen
  • 22% lyssningarna är på After Talk (där vi svarar på lyssnarfrågorna).

Detta gör oss enormt glada! Dels att vi lyckas locka så många att lyssna på de långa versionerna, och dels att konceptet med lyssnarfrågor är så populärt! När vi startade med lyssnarfrågor var det ingen annan podd som hade det.

HR Talks Podden i media

Vi har även glatts åt uppmärksamhet i diverse branschmedier. Läs gärna om du inte hunnit.

HR People (läs hela artikeln här)

Personal & Ledarskap

Dagens Analys (lär hela artikeln här)

Vad händer nu?

Stärkta av Säsong 1 jobbar vi nu med planering och inspelning av Säsong 2. Vi är glada att redan ha bekräftat säsongens första 8 gäster. Vi kommer göra några mindre justeringar i formatet, utifrån lärdomar och feedback från Säsong 1. Vi kommer jobba än mer aktivt med content och att finnas där för dig som lyssnar och följer.

Så enormt bra gensvar och bra siffror – då är väl allt en dans på rosor nu? Nej, absolut inte. Med det löfte och den position vi har/ska ha måste vi hela tiden ha bågen böjd, hitta superrelevanta gäster, välja ämnen med omsorg och kurera innehållet så att det blir tight, konkret, ärligt och framåtlutat. Väl i studion förlorar jag mig själv alltid i samtalet, men efteråt infinner sig ett märkligt rus bestående av både lust och ångest för att få ihop slutresultatet. Framför mig ser jag den målgrupp jag jobbar så nära och har sån respekt för. För varje avsnitt vi publicerar är jag nervös, hur kommer denna att flyga?

Utöver detta är vår främsta kamp just nu att podden tar mycket tid och kostar betydande pengar. Nu jobbar vi därför hårt på att säkra upp (relevanta) samarbetspartners till podden som kan ge oss förutsättningarna att driva podden som vi vill och behöver (för att serva målgruppen). Kort sagt: podden behöver kommersialiseras. Det har varit planen och utgångspunkten från allra första början, allt annat är bad business. Men vi ville bevisa oss först. Det har vi gjort nu. Faktum är att få har lyckats med det vi har gjort på så kort tid (tar mig friheten att fullkomligt strunta i jante). Därför har HR Talks vuxit till en mycket relevant kanal för B2B varumärken som vill göra sig ännu mer relevanta hos landets beslutsfattare inom HR. Med detta sagt kommer HR Talks Podden inte ha one-off partners och ”köp två betala för en” kupongerbjudanden. Våra samarbetspartners ska vara bryggan mellan avsnitten och det fortsatta utforskandet och konkreta görandet. Våra samarbetspartners ska bidra till att vi uppfyller vårt löfte att hjälpa HR bli och förbli ännu mer relevanta. Det handlar om en tredimensionell win-win.

Vet du någon som borde samarbeta med oss och som sätter stort värde på att nå en bra HR-målgrupp i ett bra brusfritt format? Tips oss och dem för all del gärna.

Har du ännu inte lyssnat på alla avsnitt? Stressa inte, de finns på Spotify och Apple Podcast och här hittar du länkar till alla avsnitt från Säsong 1.

Avsnitt 1 – Kulturtransformationen – Cecilia Lundin, SVP People & Brand Telia Company

Avsnitt 2- Disrupta med HR-tech – Katarina Roddar, HR-direktör PwC Sverige

Avsnitt 3 – Toppchefens krav på HR – Hélène Barnekow, VD Microsoft Sverige

Avsnitt 4 – Ständigt lärande – Siri Wikander, Scandic Hotels, och Lars Häggström, IMD

Avsnitt 5 – HR i tillväxt – Nathalie Berthelius, Chief People & Culture Officer Wise Group

Avsnitt 6 – Hjärnan, förändring och HR – Katarina Gospic, Hjärnforskare

Avsnitt 7 – Målstyrning med OKRs – Cecilia Westerholm Beer, CHRO Bisnode

Avsnitt 8 – Maxa engagemanget – Niklas Delmar, Medgrundare Hej Engagemang

Avsnitt 9 – HR i transformation – Lena Bjurner, VD Sveriges HR Förening

Avsnitt 10 – Special: HR-spaningar 2020 – Siri Wikander, Scandic Hotels och Lars Häggström, IMD


Poddens gäster Säsong 1.