Det har redan gjorts flera bra trendspaningar om HR i 2020. Innan jul släppte Wise Professionals en bra spaning med 14 trender. Samtidigt listade HR- och managementkonsulten Anders Söderberg 10 väl utvalda punkter i sin LinkedIn krönika inför det nya året. Jag bestämde mig för att bidra till Anders lista och lade till tre ämnen, som jag återpublicerar här. Dessa återkommer mycket i mina samtal, möten och uppdrag med kunder just nu. De hör dessutom ihop och förstärker eller försvagar varandra. Vad säger du, är detta frågor som bränner lite extra i år?
1. Hållbar hälsa
En fråga med så många dimensioner och som allt mer börjar gränsa till hållbarhet både i tanke och handling. Otroligt många människor är pressade och mår sämre pga kombinationen dagens jobbliv, dagens privatliv och dagens svaga ”självledarskaps” muskel. Många har en ovana att ha och hantera det stora ansvar som idag vilar på individerna när det kommer till sin egen produktivitet, utveckling, varumärke, hälsa, lycka osv. Psykiska ohälsan flyttar takgränsen hela tiden och min egen spaning är att det handlar om A) snabbt och kraftigt utökat eget ansvar B) att många människor vill vara så många personer, på jobbet och privat, trots att deras livsfas inte riktigt tillåter det och C) arbetsgivare som famlar påtagligt i vilken roll de ska ta kring sina medarbetares totala hälsa.
Denna fråga märker jag att många HR-direktörer och ledare funderar och oroas mycket av och jag hoppas att 2020 blir året då vi sätter diskussionen och inte minst handlingarna och experimenten på kartan på riktigt och kopplar det till hållbarhet.
2. Arbetsgivarens nya erbjudande och employer branding
Många arbetsgivare kämpar på en marknad av giganturgisk konkurrens, något som bara kommer öka i takt med att fler ska ställa om kompetenserna, jaga personer med nya skills och driva transformation utifrån digitalisering och hållbarhet (nästa jakt kommer bli på kreativa affärsutvecklande hållbarhetspersoner tror jag). Samtidigt växer och cementeras nya preferenser fram som i grund och botten, enligt mig, handlar om en sak: identitet. Och här i ligger den inbyggda utmaningen för många av dagens organisationer. Jag är fast övertygad om att 2020-talets bästa erbjudande är en kombination av ”kom som du är och var dig själv” och ”kom hit och bygg dig själv till den du vill bli”. Jag har aldrig tidigare mött så många HR-direktörer, specialister och ledare som pratar om behovet av och sökandet efter lösningar på hur attrahera, behålla och inkludera en mångfald av perspektiv, brainpower och sociala kulturer som i år. Samtidigt har vi heller nog aldrig upplevt en tydligare fuck off till kulturer, organisationer, ledare och samhällsinstitutioner som inte låter människor vara dem de är och leva sitt liv som de vill. Allt fler inser också att grunden för engagemang och produktivitet är att kunna vara sig själv och uppleva 1-1 koppling mellan företags värderingar och målbild och ens egen. Arbetsgivaren har blivit ett verktyg för talanger att vara den man är och bli den man vill bli.
Att hitta lösningar på hur erbjudandet ska särskilja sig på marknaden och hur man ska leverera på det löftet, är något många verkar upptagna över just nu.
3. Arbetsplatsens utformning
En fråga som kombinerar samtliga andra 12 punkter. I arbetet med WorkSpace Sweden (Sthlm 5-6 februari) har jag konstaterat att ”Aldrig förr har ett nytt årtionde utmanat idén om arbetsplatsen så mycket som 2020-talet gör.” och det känns verkligen mer sant än något annat. Många arbetsgivare, HR och ledare upplever jag nu kämpar med sig själva, med IT, med Facility Management och marknad/kommunikation (och ekonomi ;)), kring hur i hela fridens namn man ska kunna leverera en arbetsplats som både attraherar talang, bygger kultur, maxar medarbetares (och giggares) brainpower och kreativitet och säkrar ett sunt ergonomiskt hälsosamt arbetsliv. Eller åtminstone på en bottennivå: hur gör vi det enkelt för folk att jobba och producera oavsett var de befinner sig. De som pratar lite mer framåtlutat tycker jag pratar om hur de kan erbjuda en kombination av platser (inte ETT kontor) och hur de kan pusha gränsen för frihet och flexibilitet (också i HUR man jobbar, inte bara VAR).
Bonus: Learnability
Beroende på hur man läser in och tänker kring Learnability skulle jag vilja lägga till den monumentala spänning och ångest (och ur det en del energi och entusiasm) som verkar finnas i Svenskt näringsliv (och offentlig sektor för den delen) kring utmaningen om omställning. Mao hur ska vi reskilla och upskilla befintliga medarbetare för att säkra rätt future skills, eller attrahera nya personer med rätt skills och frigöra de medarbetare vi har. 10 av 10 jag träffar inser att man behöver göra allt men 10 av 10 inser också att konkurrensen för att attrahera ny personer med rätt skills kommer bli otroligt kämpigt.
Finns det fler trendspaningar som jag borde uppmärksamma? Maila mig på tommie@cau.se eller pinga mig på LinkedIn.
Photo by Stephan Henning on Unsplash