Pivot HR – så driver HR den digitala transformationen

feb 5, 2019 | Digitalisering, Event, HR


Microsoft Sveriges nya HR-event erbjöd en stark wow-känsla och en agenda fullpackad med kunskap om HR-strategier i digital förändring. Med ett väl mixat programformat och talare som bl.a. Ulrika Jonsson, Helene Barnekow, Torbjörn Eriksson, Lena Bjurner, Marie-Louise Converse, Helene Sjöberg, Oscar Rydman med flera fick publiken mycket klokskaper att tänka på och gå hem att förverkliga. Som avslutande talare fick jag chansen att summera dagen. Här hittar du mina 7 summerande insikter från #pivotHR. När jag reflekterade i slutet på dagen landade jag i att #pivotHR i slutändan handlade om följande 7 insikter för att lyckas driva digital framgång i affär och organisation. Se Twitterflödet från eventet.

Insikt 1: Betydelsen av att ligga i framkant

Flera talare lyfte upp betydelsen av att som arbetsgivare vara i framkant för att kunna attrahera rätt medarbetare imorgon. Framförallt om man behöver yngre talanger som har högre krav på digitalisering. Detta lyftes bl.a. upp av panelen med AB Volvo, Skanska, Scandic och Clas Ohlson samt av Tenant & Partners VD Torbjörn Ericsson. Det handlar både om medarbetarupplevelsen i stort, digitala touchpoints, förmågan att erbjuda och kommunicera meningsfullhet samt ge medarbetarna rätt förutsättningar för ett starkt självledarskap.

Insikt 2: Kraften i en bra förändringsplattform

Microsofts Sverigechef Helene Barnekow pratade om betydelsen av att ha en tydlig förändringsplattform för att engagera medarbetare och andra när du driver transformation. Helene har mångårig erfarenhet av detta efter bl.a. åren som VD för Telia Sverige. Detta fick mig att tänka hur viktigt det är för HR att ha en förändringsplattform för den transformation som alla pratade om på #pivotHR. Helst ska ju HRs story och plattform vara en del av den plattform som företagsledningen har och helst ska tonen verkligen sättas uppifrån, en av Helenes tydligaste poänger. Men min poäng är att inte alla företagsledningar är med, har en förändringsplattform eller rentav tycker att förändring behövs. Så om chefen eller företagsledningen inte är med, vad måste HR göra då? Då behöver man kanske hitta sin egen förändringsplattform.

Insikt 3: Alla måste äta lite dogfood

Att äta dogfood är ett uttryck Microsoft har om att testa sina egna produkter innan de går till marknad. Helene Barnekow uttryckte det enorma behovet att göra detta som ledare (och organisation) idag, att helt enkelt ta sin egen medicin. Att förstå hur det är för kunden, att sitta i kundtjänst, att vara på fältet. Det fick mig att reflektera hur jag outtröttligt tjatar om behovet av att få mina kunders chefer och medarbetare att sätta sig i användarens, talangernas skor. För poängen är att många upptagna beslutsfattare där ute ofta spenderar väldigt lite tid i just användarnas skor. HR behöver också äta mer dogfood helt enkelt.

Insikt 4: It’s about getting shit done

I slutändan är detta vad allt handlar om nu. Vi har lite gått vidare från inspiration, omvärldsbevakning och kunskapsinhämtning. I flera spår under dagen kom detta tydliga budskap fram: det är dags att göra. Testa, pilota, sätt igång projekt, prata med andra som redan hunnit göra. I slutändan handlade hela dagen om att hjälpa HR med att komma igång och vidare kring det vi pratar om.

Insikt 5: Tryggaste organisationen vinner

I flera former och uttryck kom detta fram; att ju tryggare vi är som individer och organisationer desto mer vågade kan vi vara och desto mer kan vi få gjort. Helena Sjöberg, HR-direktör på Microsoft Sverige, pratade om psykologisk trygghet och Scandic Groups HR-direktör Lena Bjurner pratade om att bygga en trygg kultur där folk kan vara ”bold”, en av deras värderingar. Trygghet driver kort ochgott innovation och det är det något många vill ha mer av idag.

Insikt 6: Det underlättar att kvantifiera

En insikt från flera spår handlade om data. Att har vi siffror på saker så kan vi få de där aha eller wow upplevelserna som vi behöver för att förflytta oss. Data hjälper oss att få en spark i baken. Ett exempel var från konsultföretaget Diwo som pratade om att vi i snitt i våra liv arbetar ca 99 117 timmar. Av dessa lägger vi 78 000 timmar i någon form av digital arbetsmiljö. Av dessa lägger vi 31 000 timmar på att leta efter material och av dessa går 20 000 tim åt till att vi letar men inte hittar det vi letar efter, mao bortkastad tid. Att kvantifiera underlättar för att förstå, för att argumentera och i slutändan för att visa på hur HR-strategierna påverkar företags plånbok.

Insikt 7: Jakten på speed

I slutändan är detta vad de flesta vill åstadkomma: speed. Att vi blir snabbare på att anpassa oss, snabbare på att lära oss, snabbare på att få klart det vi ska göra. Så för min del handlade #pivotHR väldigt mycket om att bli snabbare på att stötta affären och transformationen med hjälp av HR-strategier och att get shit done. Vilken insikt gjorde starkast intryck på dig? Var detta intressant? Se gärna en kort teaser video från en av mina föreläsningar på temat digitalisering för HR.