”Folk satt och grät på ett av seminarierna”

nov 23, 2018 | Uncategorized

Anna Mindelöf, Head of Talent på Ericsson Networks, beskriver sina intryck från HR-tech konferensen Unleash World Conference & Expo i Amsterdam och varför det fortfarande lönar sig att åka dit. I denna intervju delar hon även vad som överraskade mest, vad som tog mest plats på konferensen, vem som gjorde störst intryck och vilka inom HR som borde prioritera att åka. 

Intervju med Anna Mindelöf

Vad är Unleash för dig?

Det är en plats för allt inom teknisk utveckling för HR. Det är inte bara folk från techvärlden som samlas utan även intresserade av teknisk utveckling för HR från andra branscher. Det finns någonting för alla där, utställare för de tekniska plattformarna för HR blandat med entreprenörer, startups som tävlar och pitchar HR-idéer, inspirerande stora föreläsningar av kända profiler samt breakout rooms med olika case från diverse företag inom olika spår; Learning, Talent Management, Talent Acquisition/Employer branding/Employee Experience, Career.

Vem är det för mest?

Om du representerar ett halvstort företag med 200-400 anställda och inte är styrd av en central koncern då är det perfekt. Du kan snabbt få till många möten och bygga en förståelse för vad andra bolag gör. Du bygger ihop din egen agenda beroende på vad du är intresserad av eller i behov av. Ska du till exempel köpa in ett nytt ATS (Applicant tracking system) så kan du möta leverantörer på plats.

Hur var årets konferens?

På denna konferens fanns det ett större fokus på lärande, du fick en känsla av att fler organisationer lägger större fokus på Learning and Development och att Grow People, alltså på att växa och utveckla medarbetarna. Något mindre fokus på att attrahera nya talanger, och det är för att vi vet att det är så svår konkurrens så det fungerar inte. Många pratade om grow people och growth mindset. Det verkar finnas en förståelse för att i dagens teknikvärld behöver företag både rekrytera in spetskompetens och bygga på det de har och alltså skapa ett sätt att hålla sin personal nöjd. Alltså ett betydligt större fokus på att utveckla kompetenser i organisationen än tidigare. Det blev tydligt eftersom Learning spårets konferensrum var helt fulla, och det fanns mer på listan att lyssna till inom det spåret.

Vad var mest överraskande?

Jag trodde inte att företag skulle ha kommit så långt som vi fick se. Alla IBMs sessioner var helt fullsmockade. De pratar om AI och Watson och hur de applicerar det på HR. Vi kan bara konstatera att använder du det så blir ni direkt ett mer modernt bolag, exempelvis när du jobbar med candidate experience. De har utvecklat detta mycket sen förra året, nu är det riktigt bra.

Hur då?

Det kan handla om att när du som kandidat går in på ett företags hemsida och kollar jobb så kommer Watson upp direkt och tittar på din bakgrund, Watson fångar ditt specifika sätt att uttrycka dig, analyserar det och skickar tillbaka förslag på öppna jobb på företaget. Om du är en intern kandidat kan det handla om att du kopplar det till ditt LMS (learning management system) och du får rekommendation på åtta utbildningar som du borde gå för att komma till den önskade positionen. Allt känns möjligt med AI!

Vad betyder det här?

HR behöver hänga med och till och med ta lead på detta! Vill vi vara i framkant så är det nu vi ska kliva fram. Ofattbara möjligheter att skapa de bästa kandidatupplevelserna genom att använda sig av detta. Och det omvända, om vi inte tar till oss detta och driver utvecklingen framåt så kommer det företag du representerar ha svårt att visa sig attraktivt.

Vad eller vem gjorde störst intryck på konferensen annars?

Josh Bersin! Han är ingen fantastisk presentatör men det han säger och det han visar ger alltid en så bra öppning och översikt. Det handlar om future of work, hur kan vi använda intelligent data i vårt sätt att hantera våra HR organisationer, för att hantera människor.

Fanns det någon annan som gjorde intryck som var oväntad?

En fransk psykoterapeut Estelle Pherell som aktiverade en sal med över 1000 personer på ett roligt sätt. Hon ställde några frågor till publiken; ”Stå upp om det sista du rör på kvällen är din mobiltelefon” Ungefär hälften av publiken stod upp. När hon sedan frågade: “Stå upp igen om det första du rör på morgonen också är mobiltelefonen”, stod fortfarande många upp. Sedan sa hon: Om du också delar säng med en levande människa som ligger bredvid dig så är detta än mer tragiskt. Så vad prioriterar du, din mobiltelefon eller dina verkliga relationer?

Var det mer mänskliga och hållbara ett stort intryck från konferensen?

Konferensen hade ett större fokus på sustainability utifrån hur vi sker på människor, lite mer tänk kring hälsosamt arbetsliv. Mindre fokus på ledarskap och mer fokus på individ, att växa individ och hållbarhet. Det pratades inte så mycket karriär och inte ledarskap utan mer om utveckling för alla. Du behöver inte bli chef utan du kan ha ett bra arbetsliv som ”single contributor”. En av frågorna på konferensen var: Vad letar unga människor efter? Generation Z vill tjäna bra med pengar men inte jobba mer än 40 timmar och det ska vara aktiviteter och kul på jobbet och självutvecklande. Det kommer alltså öka trycket på att företag tar hand om sin personal långsiktigt också eftersom vi alla kommer jobba längre upp i åldrarna.

Var det något som stack ut från startup-världen?

Det fanns startups som pitchade i en startup tävling, där de bedömdes både på produkt och själva pitchen. Vinnaren var ett bolag som hade tagit fram ett innovativt sätt att jobba med utveckling av butiksanställda. Sen var det en del nya grejer som handlade om att lägga på lager i sitt application tracking system. Men inget revolutionerande i stort.

Vad hade du velat se mer av?

Jag hade velat se mycket mer av hur vi kan jobba med compassion i vårt ledarskap. Hade också gärna sett mer av framtidens viktigaste kompetens: Learnability. Hur duktig är du att lära dig nya sätt att arbeta på? För ledarskap och people growth så borde man titta på hur man får större förståelse för att effektivt samarbeta inom organisationer. Allt detta ska ju såklart kopplas till tech och hur vi på bästa sätt kan använda nya metoder för detta.

Vad betyder det då?

Många företag har byggt sina talangstrukturer på ett elitistiskt sätt. Alltså, iden om att en liten grupp av de anställda skapar stora delar av företagets resultat. Den gruppen må vara bäst på jorden inom en specifik domän/område men det har inte ställts krav på samarbetsförmåga på det sätt som krävs idag. Verkligheten ser inte riktigt ut så längre. Nu tillkommer förmågor som inlärning, samarbete och nätverkande. Detta gör att organisationer som vi på Ericsson har börjat titta mer på hur vi ska jobba med utveckling för specifika positioner och förbereder personer för större utmaningar på ett annat sätt.  Det handlar om att alla ska växa (grow) varje dag genom olika typer av lärande och en syn på att alla anställda har talang frågan är bara inom vad.

Hur kan fokus på compassion ta sig i uttryck?

Det fanns många goda exempel på konferensen faktiskt. På en av föreläsningar jag gick på var många berörda o grät. Det var två personer från Bangladesh och Indien som berättade sina livshistorier och hur de genom starkt ledarskap och visad medkänsla av chefer klarat sig. En ung kille som tagit examen 2014 från ett toppuniversitet och haft en strålande karriär framför sig blev avbruten i detta när hans pappa, en känd brittisk affärsman, blev mördad. Då förändrades hela hans liv. Det förblev ett ouppklarat mordfall och han berättade om hur han lagt en stor del av sitt liv på att försöka hitta lösningen. Det han delade med sig av var vilka fantastiska chefer han hade och hur mycket de hade brytt sig. Kulturellt är detta inte helt självklart för britter och kanske inte heller i den branschen han jobbade i. Det fanns en annan stark berättelse också, och poängen var att det fanns personer som betydde väldigt mycket som ledare runt dessa personer, som hade sett de och förstått och bekräftat att det var OK.  

Slutligen, varför ska HR-chefen åka på Unleash tycker du?

Om du är i en fas där du ska bygga något nytt så är det ett bra ställe att åka till.

Nästa Unleash konferens är i London i mars 2019 och nästa Unleash World Conference & Expo är i Paris i oktober 2019.

Var detta intressant? Läs gärna intervjun på bloggen med Anna Carlsson från HR Tech Conference i Las Vegas i september 2018.

Om Anna Mindelöf


Anna Mindelöf är sedan 2014 Head of Talent på Ericssons affärsområde Networks, med ansvar för att attrahera och utveckla affärsområdets talanger. Hennes professionella fokus är att skapa fantastiska arbetsplatser där människor kan använda sin fulla potential, känna sig inkluderade och vara en del av en större mening och ett större resultat. Anna har tidigare bland annat varit Head of Learning, Performance & Succession för Adidas Group Europe, HR-direktör för Universum Group och HR-chef för Adidas i Norden och Baltikum.