Fyra HR-chefers syn på lärande

okt 9, 2018 | EdTech, EdTech Sweden, HR, Lärande, Uncategorized

Hur jobbar stora företag i framkant med ständigt lärande? Under EdTech Sweden Breakfast Meetup berättade fyra högt uppsatta HR-ledare från Scandic, PwC, Ericsson och IMD vad lärande betyder för företagets affär, varför lärande inte längre handlar om kunskap och vad som faktiskt var bättre förr. Och mycket mer. Vad kan du som HR eller ledare ta med dig? Här får du mina 12 snabba medskick från panelen.

Anmäl dig och få 20% rabatt till årets största konferens för vuxet lärande – EdTech Sweden – längst ned i blogginlägget.

Under ett nästan en timmes långt samtal delade HR-cheferna med sig av sina viktigaste erfarenheter och tips kring att bygga ständigt lärande organisationer i stor skala. I panelsamtalet deltog:

  • Siri Wikander, Director of People Growth på Scandic Hotels Group
  • Lena Beming, Head of Learning & Development på Ericsson Business Unit Networks
  • Alexandra Starenvik, Head of Talent & Development på PwC Sverige
  • Lars Häggström, Executive in Residence på IMD Business School i Schweiz och bl.a. fd global HR-direktör på Stora Enso

12 insikter om ständigt lärande

1. Lärande ska vara naturligt, intuitivt och direkt

Lärande är något som pågår varje dag och som vi gör naturligt och intuitivt. Vare sig det är att träna den perfekta golfsvingen eller genomföra ett bra utvecklingssamtal med sin medarbetare. Det som är kanske mest kännetecknande för idag är att vi alla vill ha lärandet precis när vi behöver det. På vägen in till utvecklingssamtalet vill vi ha snabba tips och best practice. Det ställer enorma krav på tillgänglighet av detsamma.

2. Lärande är mer än kunskap

Ett modernt lärande är mer en attityd än en formell aktivitet. Detta skapar helt nya utmaningar när lärande ska rullas ut i en stor organisation med tusentals eller tiotusentals medarbetare. Det handlar därför om att få alla att lära varandra – each one teach one. Lärande är samtidigt så mycket mer än kunskap, det handlar om att försvara sig mot konkurrens och disruption och i slutändan om att vinna. När lärande görs bra så görs det i centrum av strategin, som Lars Häggström uttryckte det.

3. Lärande ska inte styras

I den moderna organisationen jobbar HR och ledare nedifrån och upp med lärande – med filosofin att medarbetarna själva vet vad som är best practice. Det kräver att ert ledarskap och era verktyg gör det möjligt att öppna upp för alla att bidra, och för er inom HR att facilitera medarbetarna till att lära av varandra. Vinsten? Snabbare till marknad med förbättringar och nya lösningar menar Scandic. Inte minst är det ofta viktigt att unga nya medarbetare kommer in och delar med sig av den senaste kunskapen och tekniken menar Ericsson. Ett av de svåraste momenten i modernt lärande i stora företag är däremot att släppa kontrollen.

4. Lärandet måste balanseras

Att öppna upp och bjuda in betyder inte att organisationer med många tusen anställda kan strunta i att arbeta strukturerat och strategiskt med lärande. Utifrån företagets strategi tas kritiska kompetensområden fram, som får särskilda insatser. Exempel kan vara särskilda lärandeprogram och innehåll som är strategiskt viktigt, genom t.ex en lärandeportal där kurerat godkänt innehåll läggs ut som stödjer de kompetensområden som företaget bestämt är strategiskt viktiga framöver.

5. Lärande behöver interna ambassadörer

Både HR-avdelning och ledare internt behöver ambassadörer ute i organisationen som faciliterar och uppmuntrar lärande. Ambassadörerna kan även vara ansvariga för olika ämnes- eller kompetensområden och bygger innehåll och community runt detta. För bästa effekt har företaget en ”content roadmap” där kunskap och ämnen kopplar till företagets mål.

6. Lärande kräver hjälp av robotar (?)

Även om medarbetarna blir allt mer ansvariga för sitt eget lärande är det svårt att få överblick och välja rätt i världens bibliotek av kunskap. Därför kommer nu AI-baserade lösningar som med hjälp av maskininlärning kan de lära sig att kurera vilket lärande som varje individ får mest nytta av givet sin roll och potential. Området pilottestas nu inom exempelvis Ericsson. Det gör att både HR-avdelningen, cheferna och inte minst medarbetarna har potential att spara mycket tid, och hålla motivation uppe eftersom relevansen blir hög.

7. Lärande måste sätta användaren i centrum

Kort och gott: designtänkande äter det gamla LMSet till frukost. Med nya användarbeteende och förväntningar från medarbetare behöver verktygen och lärandeupplevelsen sätta individen i centrum. En stor trend är upplevelsebaserat lärande där mycket insatser läggs på att göra lärandet interaktivt. PwC har ett stort fokus på detta med målet att skapa mer WOW upplevelser bland deras kräsna Millennials-medarbetare. Tiden när en lärare lägger till röst över en PPT är slut. Vi måste uppleva det vi ska lära oss.

8. Lärande kräver bra innehåll

Om företag skapar en massa lärandeprogram som ingen vet om eller förstår så är det totalt bortkastat. Här behöver HR teama upp med internkommunikation för att nå ut, öka förståelse och engagera medarbetarna. Bra innehåll och bra kommunikation skapar en lärande kultur. Relevant innehåll är helt avgörande för att människor ska ta till sig lärandet.

9. Lärande måste få ta tid

Ericsson poängterade att på ett område var det kanske bättre förr. Då fanns lärandet i kalendern. Du gick en kurs och var borta några dagar. Brist på tid har blivit den moderna människans största utmaning, och det gäller även lärande. Här behöver ledare släppa iväg sina medarbetare mer och låta lärandet ta tid, även om det inte är en fysisk kurs. Tack vare mikrolärande kan vi lära lite hela tiden, men fortfarande; det måste få ta tid.

10. Lärande behöver teknik, men i rätt ordning

För att få rätt teknikstöd för lärande (EdTech) behöver du titta bortom det du har idag. Titta istället på företagets strategi och vad som är viktigt framåt. Innovation? Social learning? Growth mindset? Särskilda kompetenser? Börja med strategi, ledarskap och kultur, därefter tittar du på vilka system eller verktyg du behöver för att lösa det. Gå inte bort dig i det omvända.

11. Lärande kräver teknikinvesteringar

För företag som vill jobba med modernt lärande krävs verktyg för socialt lärande, som får medarbetare att dela med sig och lära av varandra. Det behövs också mycket content och helst ska det vara individuellt och interaktivt. Morgondagens lärandesystem kanske blir mer som Spotify, där man skapar och delar sina bästa spellistor? I slutändan måste teknikvalet ni gör bidra till att lärande blir roligt. Ha det som ett viktigt kriterie.

12. Lärande behöver slutligen också….

För att lyckas med lärande idag behöver du uppgradera det egna HR-teamets kunskap. Ta in andra kompetenser. Tillsätt också en duktig projektledare och inte minst – säkerställ att du har en modig chef. Om du ska vända upp och ned på hur ni gjort allt hittills – från top down till bottom up behöver du ha toppcheferna med dig. Slutligen behöver du titta på vilka andra HR-processer som faktiskt motverkar det du vill uppnå inom lärande. Skickar ni blandade budskap om vad som är viktigt och belönas? Gör hemläxan här.

Mer om lärande i företaget på EdTech Sweden

Vill du få mer inspiration, kunskap och praktiska tips för att jobba med lärande i din organisation? Då ska du komma på konferensen EdTech Sweden den 15-16 oktober i Stockholm. Det är Nordens största konferens för vuxet lärande, och ett av årets viktigaste events för beslutsfattare inom management, utbildning och HR. Årets program är det mest fullspäckade hittills och det mest relevanta programmet hittills för dig som chef eller specialist inom HR.

Läs mer och boka biljetter på www.edtechsweden.com. Använd VIP koden ”cau-vip” så får du även 20% på din biljetter/er.