Digitalisering av HR – detta måste du ha koll på

sep 6, 2017 | Digital utveckling, HR, Uncategorized

Digitaliseringen av HR har blivit en riktig snackis och ett kritiskt område för företag som vill klara den digitala transformationen. Dels för att hur vi attraherar, rekryterar, utvecklar och leder medarbetare snabbt digitaliseras. Dels för att HR behöver leda kompetensskiftet internt (eftersom de ofta ansvarar för det). I den här utvecklingen finns det mängder av möjligheter och utmaningar att hålla koll på. Under en inspirationsföreläsning hos Questback tidigare i år presenterade jag fem av de saker jag tycker är viktiga att utforska just nu.

Här är fem saker du behöver ha koll på just nu inom digitaliseringen av HR.

Digital transparens

Hur jobbsökares och talangers nya digitala användarbeteende, jakt på information och längtan efter äkthet tvingar företag att bli mer öppna. Dels genom användning av nya omdömestjänster för arbetsplatser som exempelvis Glassdoor, Kununu och Careereye. Dels genom att låta medarbetare identifiera, skapa och sprida äkta berättelser (sk. employee advocacy) i sina egna digitala kanaler.

Artificiell intelligens

Hur textbotarna spås ta över efter apparna och varför förprogrammerad (robot)intelligens kan vara ett bra stöd för exempelvis rekryteringsavdelningen genom att underlätta en ansökningsprocess, svara på vanliga kandidatfrågor och sköta viss kommunikation med jobbsökare. Tester har visat att botar kan automatisera 75% av en rekryteringsprocess.

Digitalt mikrolärande

Hur HR kan driva snabbare och mer inkluderande lärande bland anställda. Dessutom kunna ge individen möjlighet till eget konstant lärande för en lägre kostnad genom lätttillgänliga digitala tjänster som Coursera, Lynda, Khan Academy, Daily Bits Of mfl. Mikrolärande är en del av den så kallade EdTech marknaden, en av världens snabbast växande och där företagsmarknaden står för en inte obetydlig andel.

Realtidsappar

Hur mobilen och appar (nej inte bottar ännu) blir utgångspunkten i att utveckla, leda och följa upp medarbetare. Möjligheterna med realtidsappar för mer traditionella engagemangsundersökningar, pulsmätningar, snabb feedback, anonym feedback, prestation, kultur mm har exploderat de senaste åren. Risk för många tomtebloss och digital trötthet, eller ovärderligt verktyg för att driva organisation? HR behöver en uppfattning och driva på användning av det som fungerar.

People Analytics

Kort och gott hur nördarna tar över HR-avdelningen. Nya verktyg och tjänster för att samla in och bearbeta stora mängder personaldata. Med hjälp av detta kan HR förstå, analysera och förutspå sitt talangkapital och driva exempelvis nya beteenden. Helt klart den mest spännande, och för många mest ogreppbara, digitala utvecklingen inom HR.

Lycka till i utforskandet!

Tyckte du detta var intressant? Läs även mina HR-spaningar från Sime, norra Europas största konferens inom digitala möjligheter.

Vill du också ha en inspirationsföreläsning eller workshop på temat digital HR med kollegor eller kunder? Läs mer här.