Morgondagens organisation är tillfällig

sep 12, 2016 | Arbetsliv, Talangjakt

Nyligen läste jag en bra artikel om hur en av världens största tillfälliga organisationer rekryterade 9 000 medarbetare på rekordtid. Bara för att relativt snart därefter göra sig av med samma medarbetare. Fullkomligt tokigt kan tyckas, eftersom antagandet för organisationer är att man ska rekrytera de bästa medarbetarna och sedan behålla desamma, ju längre desto bättre. Det är bara det att organisationen jag läste var ingen ”vanlig” organisation. Däremot kommer den i allra högsta grad att bli just det. 

Event som organisationsform

Organisationen det handlade om var OS i London 2012 (där Paul Modley, mannen på bilden, var rekryteringschef). I praktiken en eventorganisation som av logiska skäl bara skulle finnas så länge eventet skulle finnas. I sin senaste LinkedIn post gör Thomas Nyberg på Insight Lab en läsvärd trendspaning om 7 organisationer som kommer ha framgång i framtiden. OS är ett bra exempel på det Thomas kallar för ”Eventorganisationen”. När hela organisationen bygger på något tillfälligt blir många saker annorlunda. Just denna typ av mer fri och tillfällig organisationsform är något vi ofta framtidsspanar om. Snarare än ett bevis om framtiden får artikeln om OS dock tjäna som en påminnelse om att framtidens organisation redan är här. Om än inte fullt utbrett och mest synligt i vissa sektorer kanske, så som idrott, musik eller den snabbväxande internetsektorn, men framtiden är likväl redan här.

Paradigmskiftet för organisationer

Poängen med våra spaningar handlar nog snarare mer om med vilken kraft den nya verkligheten kommer att gå från enskilda inspirationsexempel så som OS till ett helt nytt paradigm som individer, företag och samhällen har att förhålla sig till. I det paradigmet är de företagsekonomiska modeller som styrt dagens organisationsform utbytt mot nya. När transparens, digitalisering och globalisering får styra sänks ju investeringarna, riskerna och transaktionskostnaderna och därmed det gamla behovet av skalfördelar. Hur dyrt och krävande är det egentligen att bygga ett mjukvaruföretag idag? Eller att handla över internationella gränser? Eller att få tillgång till några av de bästa talangerna i världen? Inte så mycket längre.

Tvärtemot de tunga investeringarnas och skalfördelarnas tidsålder är snabbhet och flexibilitet, inte storlek, de nya framgångsfaktorerna. Snabbhet och flexibilitet så att organisationen kan formas för just det som ska åstadkommas just nu. Just det här eventet, just den affärsidé som gäller nu, just den här produktlinjen.

Snabbt, flexibelt, skräddarsytt

Det är värt att tänka på hur vi skulle utforma våra organisationer om vi inte behövde tänka storlek, skalfördelar och riskminimering. När en öppen och transparent värld laddad med konsumentmakt och talangmakt skapar självsanerande marknader baserat på ”reputation & trust”. Man kan inte leverera en dålig produkt, då vet marknaden om det. Om allt är öppet och transparent sänks transaktionskostnaden. En duktig talang behöver inte ett globalt skivbolag i ryggen för transaktionskostnaden för att leverera nästa hitlåt är inte hög, den är låg. När digitalisering och globalisering dessutom gör det mesta lättillgängligt, en hel generation talanger hellre giggar än är anställda, en bolagsstart kostar några kronor (i t.ex. Storbritannien) och vi kan hyra alla nödvändiga tillgångar istället för köpa dem, då kan vi vara snabba, flexibla, skräddarsydda.

Hur skulle vi utforma organisationen om vi inte var begränsade av gamla antaganden? Om vi fick skräddarsy den? Skriv din egen önskelista. Troligen skulle det göras ganska annorlunda. Många har faktiskt redan börjat.

Morgondagens organisationer lockar morgondagens talanger

De ledare och företag som inte har börjat fundera på detta blir tvungna att göra det snart. För morgondagens talanger vill jobba i morgondagens organisationer. Företagen som ägde gårdagens talangmarknad är på väg att förlora till en ny generation företag och organisationer. Som erbjuder något annat, något mer. Ett högre syfte, en frihet, en tillhörighet, en identitet, något speciellt. Att vara i en stor organisation som en i mängden är inte speciellt längre. Att få vara med och skapa världens största och viktigaste idrottshändelse är speciellt. Erbjudandet som dessa fria och tillfälliga organisationer kan erbjuda är speciellt. Kanske i stil med: ”Kom och jobba med världens roligaste grej just nu, du kommer jobba med de smartaste och mest engagerade människorna och för en stund tillhör du vår passionerade Tribe, fram tills att vi uppnått vårt syfte. Sen jagar vi nästa syfte, och du går vidare till din Nästa Stora Grej, upplyft och utvecklad för nästa projekt där du fortsätter bygga din identitet och din ideala livstil. För att du kan, och vi vill att du ska kunna det.”

Att vara kristallklart tydlig med detta erbjudande var också en av hörnpelarna i rekryteringen till OS i London. ”Detta varar inte för evigt, vi erbjuder dig ett gig i världsklass men vi vill bara ha dig som vill jobba med världsklassgig. För gillar du det förstår du att inget gig i världsklass kan vara för evigt. Precis som ditt engagement och din passion sannolikt inte heller gör det. Jobba hellre för oss 20 gånger än i 20 år.” Kanske något åt det hållet.

Definitionen håller nog

Jag tror ändå att morgondagens organisation fortfarande kan uppfylla den grundläggande definitionen om vad en organisation är.

An organisation is an entity comprising multiple people, such as an institution or an association, that has a collective goal and is linked to an external environment. (Wikipedia)

Det är varför den sätts ihop och hur den hålls samman och leds som på inget sätt kommer att likna det som traditionella organisationer representerar. Organisationer har funnits sedan urminnes tider. Om något tror jag vi går tillbaka till småskaligheten som en gång fanns. De ledare som inser att varför och hur:et förändras här och nu – och inte i framtiden – har dessutom ett stort försprång. Artikeln om OS visar också att inspirationen ofta finns närmare än man tror.

Fler tips

Frågan om framtidens organisation är stor. Är du intresserad av att utforska detta mer så har jag tre tips.

  1. Förbeställ Per Frykman och Kristina nya bok If you Dig it Gig it med 120 idéer om framtidens arbetsliv (där bl.a. jag intervjuas).
  2. Läs hela Thomas Nyberg blogginlägg om 7 typer av framtidsorganisationer och kontakta Thomas för att få en kopia av deras senaste Insight Report på samma tema.
  3. Beställ biljetter till någon av höstens konferenser som utforskar nya organisationsformer och ledarskapsmodeller, t.ex. Agile people Sweden som går i Stockholm 25-26 oktober (temat i år är ”Leading in a complex world” så känner du att världen inte är helt okomplex kan det vara värt).

Det är en oerhört spännande tid just nu!

(Photo credit Alexander Mann Solutions)