Ses vi på Nordic Recruitment Day?

sep 6, 2016 | Careereye, Employer branding, Talangjakt, Uncategorized


Den 14 september deltar jag på Nordic Recruitment Day i Köpenhamn, tillsammans med 200 andra ledare inom HR, rekrytering och kommunikation. Temat är Ambassadors Recruitment, eller det mer använda uttrycket – Employee Advocacy. Här berättar jag varför konferensens tema är stekhett, varför jag åker dit och varför jag tycker att du också borde göra det.

Employee Advocacy och att nyttja medarbetarna som kanal och ambassadörer är tveklöst är en av de starkaste trenderna inom employer branding och rekrytering. Fenomenet är i sig inget nytt men explosionen av tillgängliga digitala tjänster, sociala medier och vårt nya användarbeteende – vi är ständigt uppkopplade – har gjort området mer stekhett än någonsin. Inte minst av ytterligare att par viktiga skäl.

Därför är Employee Advocacy stekhett

Dels är vi bättre än någonsin på att stänga av eller stänga ute reklam, både med så kallade adblockers och genom att mer medvetet ”rensa i flödet” för att orka med det brus vi lever i varje dag. Dels litar vi allt mer på människor och allt mindre på företag. I Nielsens återkommande globala studier i förtroende framgår att vänner och kontakter, följt av omdömen på internet, är det vi litar mest på. Företags reklam i olika former hamnar längre ned på listan. Samtidigt gör fler än 8 av 10 jobbsökare och talanger research om företag innan eller under tiden de söker jobb. Att leta efter information, omdömen och innehåll genom Google är enligt CareerBuilder en av de vanligaste sätten. Att fråga vänner och kontakter är en annan vanlig rutin. Allt fler vill veta vad personer med erfarenhet från arbetsplatsen tycker och tänker. CareerBuilder konstaterar också att 1 av 3 nyanställda ångrar sitt beslut att börja på det nya jobbet. Med fler medarbetare som kan berätta om hur det är kan utomstående jobbsökare och talanger få en mer rättvis bild och någon att rådfråga.

Uppmuntra medarbetare att dela med sig

På omdömestjänsten Careereye, där jag arbetar, rekommenderar vi att arbetsgivare uppmuntrar både nuvarande och tidigare anställda att dela med sig av sin medarbetarupplevelse. Ju fler som delar med sig, av både positiva och mindre positiva erfarenheter, desto fler kan arbetsgivarna nå och desto bättre blir förväntningarna. Att arbeta strukturerat och ambitiöst med detta –  med Employee Advocacy kan vi säga – är att låta utomstående jobbsökare och talanger få en kompis på insidan.

Att ha medarbetare som är stolta och motiverade att sprida berättelser, innehåll och budskap om sin arbetsplats på ett genuint och äkta sätt är enkelt uttryckt guld värt för arbetsgivare som idag vill nå ut för att attrahera och engagera talanger.

Därför Nordic Recruitment Day

För de som länge jobbat med filosofin ”medarbetarna är våra främsta ambassadörer” har frågan om Employee Advocacy” länge förtjänat en egen konferens, för mig är det så i alla fall. En nordisk konferens med detta som tema är därför efterlängtad. På konferensen vill jag ta del av nya exempel och bra cases, träffa nytänkande företag och bidra till diskussionen om utvecklingen framåt. För att nyttja den sanna potentialen i ”Ambassador Recruiting” behöver arbetsgivarna se till att innehållet är äkta och genuint och att medarbetarnas berättelser både bevittnar det som är positivt och mindre positivt. Kom ihåg, målet är inte att skapa en så attraktiv bild som möjligt för att få så många som möjligt att söka sig till er, målet är att nå igenom bruset och få rätt personer att söka sig till er.

Talarna är från hela Norden samt från England och inkluderar både ledande konsulter och tjänsteleverantörer inom ”Employee Advocacy” samt företag som ska dela sina perspektiv och erfarenheter. Bland annat pratar Alexander Tonelli, ansvarig för talent attraction och employer branding på svenska iStone.

Maila mig på tommie.cau@careereye.se om du ska vara där så tar vi en kaffe. Har du inte bokat in dig så kan du läsa mer om konferensen och talarna här och vad jag förstår finns det fortfarande några biljetter kvar.

Hoppas vi ses!

Mer lästips: Jobbsökare vet allt mer om arbetsgivarna