Därför börjar jag på Careereye

aug 21, 2016 | Careereye, Employer branding, HR, Uncategorized

Förra veckan gick det att läsa att jag slutar på digitalbyrån Comprend för att bli vice VD på svenska Careereye, en slags Tripadvisor för arbetsmarknaden där anställda och före detta anställda bland annat kan ge omdömen på sina arbetsplatser. En nyhet som togs emot väl på många håll (stort tack för alla hejarop!). Men varför väljer jag då att börja på Careereye? Jo det ska jag berätta, och vad det betyder för dig.

Läs: Efter investeringen från Spiltan – nu rekryterar Careereye toppchef

Personlig reflektion och tillbakablick

I ett drygt decennium har jag hjälpt företag bygga starka varumärken, skapa engagerande kommunikation och utforska nya digitala lösningar för att attrahera och engagera talanger. Minst lika länge har företag haft stort intresse för åtminstone de två första delarna. Med tiden i allt högre grad för att kunna attrahera de mest ideala talangerna för just sin organisation; de som passar i företagskulturen och har bäst förutsättningar för att bli framgångsrika internt. PwC vill ha PwCarna, Spotify vill ha Spotifyarna och på IKEA vet man att personer som scorar högt på ett ”Swedishness score” (hur svensk är du) har bäst chans att lyckas på IKEA. Samtidigt har inte företag varit särskilt mottagliga för nya lösningar, trots att sociala medier och digitaliseringen av jobbsök och HR skett med full fart. För fem år sedan var jag t.ex. med och startade Jobbkultur.se, som ville bidra till att rätt person hamnade på rätt företag, genom att låta medarbetare utvärdera sina arbetsplatser. På så sätt ville vi kartlägga insidan på Sveriges företag. Produkten var en del i en bredare digital satsning. För att uttrycka sig milt var marknaden inte riktigt redo för nya nytänkande digitala jobbtjänster då.

Mycket har hänt sen dess. Användningen av digitala tjänster har exploderat. Konsumenter, medmänniskor, medarbetare och jobbsökare har blivit ständigt uppkopplade, vilket som bekant förändrar förutsättningarna för kommunikation och rekrytering. Samtidigt har jakten på talanger blivit hårdare, inte minst inom tjänstesektorn och IT-/tekniksektorn när allt fler säljer tjänster och transformeras digitalt. Det har även hänt mycket på HR området. Då fanns det t.ex. inga HR startups (OK, det kanske fanns 5 stycken). Idag har vi en boom av startups och tillväxtbolag inom HR som utmanar och inspirerar på området. HR-startups tar plats på techscenen i Stockholm och flera får både kapital och uppmärksamhet nu. Det har aldrig varit en bättre tid att jobba med digitala HR och jobbtjänster. Samtidigt har vi bara sett början.

Varför Careereye då?

Det enkla svaret på den frågan är att jag tror på det Careereye tror på. Vi delar samma syn på dagens digitala talangmarknad och samma vision om framtiden. Att andra företag internationellt ser och tror på liknande visioner stärker övertygelsen. Här är 5 andra skäl.

1. En jobbtjänst som ligger rätt i tiden

De senaste åren har vi sett en explosion av omdömestjänster. Idag finns omdömen från andra medmänniskor på i stort sett allt, från filmer på Netflix till bilverkstäder på Söder och hotell på Mallis. Som människor och användare gör vi allt mer research innan köp och vill veta vad andra med insyn och erfarenhet av produkter, tjänster, företag tycker – innan vi själva väljer. Vi litar mest på referenser från vänner och medmänniskor. På jobbmarknaden kollar nästan 9 av 10 jobbsökare kollar upp företag innan de söker jobb och allt fler vill veta medarbetarnas upplevelse. Enligt LinkedIn är dessutom den största utmaningen för talanger som vill byta jobb att de inte vet hur det är att arbeta på ett visst företag. Här bidrar Careereye till att förnya och förändra marknaden, en marknad som många menar är i behov av omfattande förändring. Att få arbeta med den möjligheten – och att hjälpa både jobbsökare och arbetsgivare nyttja den på bästa sätt – är självfallet enormt spännande.

2. Brinner för digital talangkommunikation

Under många år har jag arbetat med att utforska, inspirera och rådge om hur digitaliseringen skapar utmaningar och möjligheter för företagens talangjakt. Jag har hjälpt andra att förstå, utforska och anamma omvärldsfaktorer, arbetssätt, tjänster och produkter som möjliggör nya sätt att lösa sina problem på. För jag vet att de nya sätt och tjänster som växer fram behövs, att användarna efterfrågar dem och att kunderna har insikt om deras betydelse. Att nu få chans att jobba med en av de mest framåttänkande digitala tjänsterna som finns på området i Sverige är så klart enormt spännande eftersom jag brinner för området.

3. Får vara med på resan

Det finns stora möjligheter för en tjänst som Careereye att ta en ledande position på jobbmarknaden, om inte den ledande. Att börja på bolaget handlar om att vilja vara med på en resa. Konkret ska vi göra för arbetsmarknaden det som TripAdvisor har gjort för resebranschen, som Yelp har gjort för restaurangbranschen, som Reco har gjort för tjänstesektorn. När människor byter jobb och arbetsgivare är det alltid ett av de största besluten hon tar. Det är onödigt, för att inte säga ödesdigert, om det blir fel. Att få vara med på resan och den förändring som marknaden nu genomgår är för svårt att säga nej till.

4. En skräddarsydd roll

Min roll blir att ansvara för Careereyes all kommunikation. Till våra kunder, användare, medarbetare och allt däromkring. Det är en fantastisk utmaning att få jobba med och ger mig även chansen att vara med att utveckla produkten som du ska använda. Parallellt får jag det stora stora nöjet att fortsätta göra det jag älskat i alla år – jobba tätt med utvalda kunder. Rollen är bokstavligt talat klippt och skuren för mig och det är inte alltid man får det privilegiet.

5. Ett starkt team

Sist men ändå först är personerna som gett mig erbjudandet och människorna runt omkring dessa. Entreprenörerna bakom bolaget – Henrik Denebrandt och Johan Kadar – samt det härliga och hungriga teamet av medarbetare och inte att glömma, de ambitiösa delägarna i form av investmentbolaget Spiltan och Lottie Knutsson. Att få skapa saker ihop med detta team ska bli enormt roligt.

Vad betyder det för DIG?

Detta undrar du nu säkert! Här är några saker:

  • Jag kommer bidra så mycket jag kan för att ge dig en bra tjänst som ger dig stort värde.
  • Jag kommer hjälpa dig som jobbsökare att lättare hitta arbetsplatserna där du kan trivas och få utlopp för din potential, dina idéer och dina drömmar.
  • Jag kommer hjälpa dig som ledare att få med dig din organisation på det vi båda tror på och hjälpa er att attrahera rätt talanger i en digital, transparent värld.
  • Jag kommer bidra till din förståelse om att detta inte handlar om framtiden, utan att detta händer här och nu.
  • Jag kommer ge dig en massa chanser att utforska ny kunskap om viktiga frågor – så att du blir bättre (som jobbsökare, talang, arbetsgivare)
  • Jag kommer göra Careereye mer tillgängligt så att du lättare ska hitta oss, vår kunskap och det vi erbjuder och tror på.
  • Jag kommer ge dig möjligheter att träffa och lära känna oss som bolag och människorna bakom – vi som tror på det du tror på.
  • Jag kommer bli din bundsförvant om du vill utveckla marknaden, utforska och sprida kunskap och göra världen lite bättre ihop med mig/oss.
  • Jag kommer finnas här om du har tankar, idéer eller synpunkter på det vi gör eller inte gör (hint, du kan också alltid bjuda mig på kaffe, och varför inte hemma hos er – vi gillar att se insidan på andras arbetsplatser).

Fortsätter att sprida kunskap

Självfallet kommer jag också fortsätta att utforska ny kunskap, dela med mig och inspirera om våra gemensamma intressen HR, talangjakt och digitala möjligheter, som föreläsare och genom att skriva här på bloggen (tack för att du läser och följer!). Lika självklart är att jag kommer fortsätta ge energi, skärpa och sammanhållning som moderator. Mitt fortsatta fokus på digital talangkommunikation, nu ett än mer fördjupat sådant, gör att jag fortsätter nörda ner mig i ämnet. Förhoppningsvis till förmån för dig som nyfiken publik, följeslagare och inspirationskälla (min alltså!).

Vi ses!

PS. Maila gärna tommie@cau.se eller kommentera här nedan om vad du vill läsa mer av här på bloggen!