5 sätt att kickstarta talangjakten

feb 8, 2016 | Comprend, Digital kommunikation, Employer branding, HR, Karriärsidor, Talangjakt, Uncategorized

Om du jobbar med att attrahera, rekrytera och utveckla de bästa talangerna till ditt företag så har du ett spännande år framför dig. Du har redan insett att villkoren för att skapa förtroende, attraktionskraft och engagemang för ett varumärke och en arbetsgivare fortsätter att bli allt tuffare. Nu ska du ändå kickstarta ert arbete med årets talangjakt. Du ska bygga arbetsgivarvarumärke, rekrytera, skapa engagemang. Här är några sätt för dig att komma igång.

Kort om talangmarknaden idag

Först en snabb nulägeskoll. Idag är alla jobbsökare och medarbetare digitalt mogna och kräsna konsumenter som inte tvekar att swipa vänster och söka vidare. En digitalt kräsen konsument har även dåligt tålamod, litar allt mindre på företag, blockar reklam som aldrig förr och 8 av 10 av är passiva jobbsökare. Som 83% av rekryterarna i denna studie konstaterar är det dessutom just nu helt kandidaternas marknad. Bara för att nämna några förutsättningar om nuläget på dagens talangmarknad, som påverkar ditt företags kommunikationsval.

Så kommer du igång

Om du är som de flesta beslutsfattare funderar du nog på vad som blir viktigast i år för att möta denna talangmarknad. Jag rådger och inspirerar och vägleder kunder om vad som är nödvändigt, vad som är mjöligt och vad man bör göra. Många behöver hjälp med att komma igång eller komma vidare. Formatet varierar men här är fem alternativ som fungerar väldigt bra.

Inspirationsföreläsningar

Inspirationsföreläsningar kan ge ett team en nyttig energiinjektion och möjlighet att höja sin kunskapsnivån. Exempel på teman på föreläsningar är Jakten på digitala jobbsökareHR trender i en digital världSå lyckas du med din Employee AdvocacyDigital Employer Branding, Talangjakt i ett ständigt uppkopplat samhälle. Bara för att nämna några. 

Workshops

En workshop ger möjlighet att utforska mer och konkret komma igång. Här blandas oftast inspiration med konkreta övningar för att alla ska gå från självransakan och idéer till prioriterade önskelistor och handlingsplaner för framtida aktiviteter. Startpunkten kan vara att man vill utveckla en ny karriärsajt, öka närvaron på LinkedIn, ändra sitt sätt att kommunicera till talangmarknaden eller ta fram nytt employer branding innehåll till olika kanaler.

Egen hel/halvdag

En alldeles egen dag ger en möjlighet att skapa ett längre event som samlar team eller beslutsfattare runt en djupdykning i olika ämnen. Här får vi tid att varva gruppövningar och interaktiva moment med inspiration, spaningar och eventuellt externa gäster på scen. Exempel på tidigare upplägg är employer branding kick-offer för HR och kommunikation och konferensliknande events på teman som talangkommunikation och digitaliseringen av HR.

Business case till ledningen

Kanske får du allt du pekar på. Mer sannolikt är att du behöver gå med övertygande argument och ett business case till chefen eller ledningsgruppen för att få viljan igenom. Ger du rätt argument, bevis, exempel och jämförelser så blir det ofta lättare att få de resurser som krävs för att åstadkomma förflyttningen ni så gärna vill ska ske. Här agerar jag rådgivare till kunder som behöver vår hjälp för att engagera och övertyga beslutsfattare.

Plan för talangkommunikationen

En plan för er talangkommunikation summerar de viktigaste målen, strategierna och aktiviteterna för att attrahera och engagera era viktigaste talanger. Den är en av de viktigaste verktygen i er talangjakt. En mer slimmad version kan göras för enskilda kanaler som t.ex. Facebook eller LinkedIn, eller för helheten. Arbetet med planen innefattar även flera av de moment som nämns ovan, så som t.ex. workshops.

Om du känner igen dig, tycker detta verkar intressant och vill bolla vidare, hör av dig till mig på tommie@cau.se.

Detta inlägg är inspirerat av inlägget Behöver ni inspiration i höst? från oktober 2015.