Digital transformation från HR-chefens perspektiv

okt 5, 2015 | Comprend, Digital utveckling, HR, Talangjakt, UncategorizedDen 19 oktober har jag förmånen att få leda ett rundabordssamtal i Stockholm med HR direktörer på temat ”The Rise of HR 2020 – Challenges for the CHRO in Digital Transformation”. Med mer nära utbyte av kunskap över gränser är förhoppningen att nyfikna HR ledare bättre ska kunna möta HR utmaningar i denna tid av massiva förändringar. Temat i sig är ett tecken för tiden, nämligen att digital transformation har blivit ett viktigt HR ämne.

Här är minst två skäl till varför du som HR chef ska involvera dig i frågan (och hur du kan få chans att delta i rundabordssamtalet).

Digital transformation är överallt

Det börjar först oftast med högsta ledningen och VD. Runtom i världen engageras företagsledningar nu allt mer i frågan om digital transformation. En majoritet av världen företagsledare tycker t.ex. att den snabba tekniska utvecklingen är en av dagens stora utmaningar enligt PwCs årliga CEO Study. Research från Altimeter Group visar också att 88% av toppcheferna har initiativ för att aktivt driva digital transformation.

Utvecklingen tvingar även fler avdelningar och chefer att förstå och driva på utvecklingen. Tidigare har jag skrivit om toppchefer som pratar om att de nya talangerna är viktigast för att möta digitaliseringen och att digitaliseringen ändrar många av spelreglerna för att just attrahera, utveckla och leda medarbetare. Digitaliseringen har blivit en viktig HR fråga.

HR viktig i digital transformation

Det finns minst två huvudskäl till att du som HR direktör eller motsvarande har en av de mest spännande, och viktigaste, rollerna i den här utvecklingen. Dels är du oftast ytterst ansvarig för kompetensförsörjning, ledarutveckling och arbetsmiljö – avgörande frågor för att hantera digitaliseringens effekter i affärs- och arbetslivet. Vilka ska vi attrahera för att klara detta, hur ska vi ställa om befintliga medarbetare till en annan framtid, vilka nya arbetsmetoder måste vi bemästra för att bli mer innovativa? Hur bygger vi en arbetsmiljö där folk pallar att verka i digital transformation?

Dels ansvarar du för en discipling – HR – som i sig snabbt digitaliseras. Det finns nya verktyg, nya tjänster, många möjligheter att kombinera teknik och beteendevetenskap med mera. Hinner du inte anpassa dig och bygga en framtidssäkrad HR funktion är risken stor att hela organisationen blir omsprungen av omvärlden.

Som krydda på moset visar undersökningar från t.ex. Hammer & Hanborg att den största upplevda utmaningen med digitaliseringen är att få med sig medarbetarna på de förändringar man vill genomföra. Räkna med att allt fler i organisationen framöver kommer till dig för att be om råd och praktisk vägledning för att få med sig medarbetarna på tåget.

Summa summarum blir det allt mer relevant att fråga: Vad gör du som HR chef för att möjliggöra att era ledare, medarbetare och er organisation i stort kan möta den digitala utvecklingen och ligga i framkant, före era konkurrenter?

Rundabordsdiskussion för HR direktörer

Om du är en nyfiken HR direktör finns det nu även möjlighet att delta på The Rise of HR 2020 – Challenges for the CHRO in Digital Transformation, ett exklusivt rundabordssamtal över lunch måndagen den 19 oktober.

Tillsammans med värdarna från IBM utforskar vi i mindre grupp digital transformation och delar erfarenheter och utmaningar i en tekniskt föränderlig tid för HR. Vi djupdyker bl.a. i diskussioner om digital transformation från HR chefens perspektiv, framtidens HR organisation, hur vi kan bemästra nya arbetssätt, utvecklingen inom ”HR science” med mera. Värdar för lunchen är Gary Kildare, Global Vice President och Chief HR Officer IBM Europe, och Anne Bornfeld, HR Director IBM Nordics.

Är du intresserad av att medverka på rundabordssamtalet, maila mig direkt på tommie.cau@comprend.com. Antalet platser är begränsat och enbart reserverade för HR chefer/direktörer. 

Rundabordssamtalet sker i samband med IBMs större event Business Connect på Waterfront i Stockholm. Här kan man anmäla sig kostnadsfritt till det.