Vad händer inom Corporate Branding?

sep 25, 2015 | Marknadsföring, Talangjakt, Uncategorized, Varumärke


Hur kan ditt företag bygga ett starkt varumärke? I tisdags gästade jag en bra dragning av våra branschvänner på DDB om hur corporate branding utvecklas just nu. Ett ämne som ligger mig mycket varmt om hjärtat, och som berör alla som vill bygga förtroende och attraktionskraft för sina produkter och organisationer. Att förutsättningarna för detta ser väldigt annorlunda ut idag jämfört med för bara några år sedan har förhoppningsvis inte gått någon förbi. Så vad funkar, vad funkar inte och varför?

Här är några highlights som jag tog med mig och som du också bör göra.

1. Vi har en utpräglad ”följa John” mentalitet i de flesta branscher (ja även din bransch), där närmare 85% av produkter, tjänster och kommunikationsinsatser är mer eller mindre identiska. Att det är svårt at få produktlanseringar att funka är därför inte konstigt då få produkter särskiljer sig. Enligt konsumentjätten P&G funkar t.ex. bara en av fyra produktlanseringar.

2. Den snabbt och kraftigt ökande transparensen och konsumentmakten är den största skillnaden i corporate branding de senaste åren – den ändrar helt förutsättningarna för hur företag kan kommunicera.

3. Kopierade, likriktade och därmed fega produkter, tjänster och kommunikationsinsatser ses igenom, ignoreras och klassas som ”ingenting” – idag kräver vi som konsumenter (eller varför inte kandidater?!) att det vi konsumerar (produkter, tjänster, kommunikation, jobbannonser) ska vara relevant, intressant, vågat.

4. Det handlar helt enkelt om att prata om det mottagaren vill lyssna på snarare än att prata om det man själv vill prata om. Vad pratar ni om?

5. Just vågat är ett återkommande tema när vi pratar om förflyttningen inom kommunikation. Företag och organisationer måste våga ”vara något”. Det kunden gör (en produkt, en tjänst, en kampanj, ett initiativ) måste helt enkelt ”vara något”, och om det inte är något så ska kunden låta bli att göra det. Kort sagt – ha höjd eller skit i det. För det kommer målgruppen göra.

6. Faktum är att research visar att konsumenterna inte skulle bry sig ifall 90% av varumärkena försvann. Det är en hård dom, det är väldigt få varumärken som vi verkligen bryr oss om. Är vårt varumärket ett sådant? Är ditt varumärke det? Ger ditt varumärke mening?

7. Det verkar som att övertygelse är och förblir valutan i den nya tidsåldern. Övertygelse köper access till målgrupperna som bryr sig allt mer om just det. Som företag måste ”vi” göra ställningstaganden, tro på något, våga ha en åsikt, vara övertygade. Gör vi det tillräckligt? Gör ditt företag det?

En sista grej som jag tog med mig från dragningen var den tydliga påminnelsen om betydelsen av oss som kommunikationsrådgivare. Det är vår roll att med nyfikenhet, intensitet och envishet ställa frågorna ”Är det relevant”, ”Är det intressant”, ”Vad av allt detta prioriterar vi” när vi hjälper våra kunder bygga kommunikation som ska beröra.

Vare sig detta är nya insikter eller bara välbehövliga påminnelser uppmanar jag dig att applicera ovan saker på det du är ansvarig för. Vad skulle det t.ex. innebära om vi applicerade det på vår kommunikation mot talangmarknaden? Är du HR- eller kommunikationschef och du ännu inte har funderat över detta är risken hög att du ligger efter. Apropå att våga ha en åsikt, så är det i alla fall min fasta övertygelse.

PS. Bilden kommer från DDBs presentation