10 spännande Svenska HR startups

sep 21, 2015 | Digital utveckling, HR, Talangjakt, Uncategorized


Låt oss backa fem år. Ett tech event 2010 hade haft ungefär noll startups fokuserade på digitala tjänster för HR, jobb och karriär. Det var inte en het sektor för varken startup entreprenörer, investerare eller kunder. Spolar vi fram fem år igen ser vi att det lyckligtvis snabbt är på väg att förändras. Nyligen besökte jag Stockholm Tech Fest, där förändringen var påtaglig. En mängd av de utställande startupbolagen representerade nya intressanta digitala tjänster inom just HR, jobb och karriär. Här har jag listat 10 HR bolag från Stockholm Tech Fest som jag tycker ska bli spännande att följa. Utan inbördes ordning.

1. Selfiejobs: En jobbsökarapp som riktar sig till Tinder & Snapchat generationen. Möter helt klart en lucka på marknaden. ”Provides jobs for the young doer with ”Swipe, chat and get started”.

2. Careereye: Ny jobb och karriärtjänst som öppnar upp insidan på företag genom utvärderingstjänst för medarbetarna. Möter viktig trend om transparens och öppenhet. Hade lansering på Tech Fest och har redan flera bolag med.

3. 30-min MBA: Smart tjänst för lärande som tar affärsuniversiteten till din innerficka. ”Summaries of great business concepts in your mobile”

4. Jappa: Tjänst för den digitala tidsåldern som ska ta göra ”Digital bemanning enkelt och utan mellanhänder”.

5. Responster: Det blir allt enklare att samla in feedback från medarbetarna. Detta är ny tjänst för just det. ”Grow your business with actionable insights from your employees”

6. Lunchback: Härlig idé som vill koppla samman dig med personer som kan hjälpa dig, till priset av en lunch. ”Din autopilot för professionellt nätverkande”.

7. Closr: Tjänst som möter det snabbt växande behovet av ha mer CRM hantering för ens nätverk. ”Kom närmare dina kontakter”.

8. Workaround: En tjänst i tiden av det flexibla arbetslivet som samlar lediga co-working spaces och eventlokaler enkelt.

9. String Learning: En kunskapstjänst som ger individualiserade frågequizz för snabb inlärning inom mängd för dig viktiga områden.

10. MotioMera: Hänger på det pågående hälsotåget och motiverar personalen till träning med ”Friskvårdsutmaningen för hela arbetsplatsen”.

Detta är långt ifrån alla spännande svenska HR startups. Detta är de som fångade mitt intresse under Stockholm Tech Fest. Sverige, Stockholm och den digitala startup communityn i stort bubblar av många fler.

Så det är inte hopplöst att hitta, attrahera och rekrytera talanger, eller att hitta och utforska nya jobb och arbetsgivare. Det kommer faktiskt i en sällan skådad fart nya tjänster som erbjuder sig att hjälpa till. Digitala HR tjänster är helt klart i en positiv trend. Ska bli riktigt kul att se hur många HR startups vi hittar på tech eventen om nästa fem år. Min gissning är att det kommer vara många fler.

PS. Finns det fler HR startups jag borde känna till/uppmärksamma – maila gärna tips på tommie.cau@comprend.com.