9 saker att förstå om ditt rykte

sep 17, 2015 | Comprend, Event, LinkedIn, Personal branding, Sociala medier, Uncategorized, Varumärke


I tisdags gästades vi på jobbet av min vän Per Frykman, grundare av Ditt Professionella Rykte och en sann auktoritet och inspiratör på det allt viktigare temat ”Reputation”. Redan 2013 skrev jag här på bloggen om ryktets betydelse för vår framgång och uppmanade dig att fundera på hur ditt professionella rykte ser ut. Sedan dess har världen blivit ännu mer uppkopplad och transparent. Vi vet idag med smärtsam klarhet att ryktet hos toppchefer och enskilda medarbetare med full kraft styr ryktet och attraktionskraften hos företag, organisationers, arbetsgivare. För ett fullsatt internt Academy pratade Per om ”Ditt Professionella Rykte – din viktigaste och mest okända tillgång”.

Här delar jag 9 saker från seminariet som jag tycker vi behöver förstå om våra rykten.

1. Ditt rykte är inte ditt ”personal brand”

Per uttryckte detta ganska bra, nämligen att personal branding handlar om paketering, hur man säljer in sig själv. Ditt professionella rykte handlar om hur du beter dig i vardagen. Det är det andra personer säger om dig. En av många eventuella distinktioner men värd att ta med sig.

2. Ditt rykte visar din potential och skapar förväntan om dig

Apple, Micael Dahlén och forskarna verkar vara helt överens: vi köper produkter, anlitar konsulter, anställer människor och väljer ut idrottsmän/kvinnor att satsa på utifrån den potential vi ser i de. Inte vad de har gjort tidigare. Apple fick miljoner att köa för något Apple aldrig hade gjort tidigare, erfarenheten var noll. De köade för potentialen och förväntan. Ditt professionella rykte sammanfattar den potential du har och den förväntan som du skapar hos andra. Om du är nyfiken på idén om förväntan, läs Dahléns bok Nextopia eller kolla på detta klipp när han pratar på Sime Stockholm 2013.

3. Ditt rykte skapar stora värden

Undersökningar från Weber Shandwik visar att 60% av ett börsnoterade företags marknadsvärde hänförs till företagets rykte. Samtidigt hänförs 49% av företagens rykte till ryktet hos VDn. Omsätt betydelsen till din egen konsultverksamhet, eller ditt värde på arbetsmarknaden.

4. Ditt rykte går alltid före dig

Ryktet ligger alltid steget före och majoriteten av beslut som fattas om dig fattas när du inte är närvarande. I ett rum. Efter en pitch. Efter en intervju. Innan en pitch. Innan en intervju. Kort sagt i situationer där vi har väldigt lite påverkansmöjlighet. Intressant perspektiv, eller hur?

5. Din förmåga att inspirera är det som avgör

Vi tenderar att vilja bygga på mer och mer erfarenhet, det är svaret för att bli köp och anställningsbara menar vi ofta. Samtidigt visar forskning enligt Per att det är medarbetarnas förmåga att inspirera kunderna som särskiljer de högpresterande företagen från de andra, inte erfarenhet. Tänk om det är så? Borde vi inte utveckla vår potential i att inspirera mer?

6. Ditt rykte kräver en ”Not to do” lista

Om du vill bygga ett starkt rykte, uppfylla din fulla potential och vara säker på att din viktigaste förväntan når fram till kunden eller arbetsgivaren när du ska värderas, då måste du sluta göra en massa saker. Per tipsade om att varje månad kika på det man inte tycker är roligt och det som inte är i enlighet med sin potential – och sätta dessa saker på sin utfasningslista.

7. Reputation Resumé ersätter CVt

Per pratade redan 2005 om att CVt är dött, även om utvecklingen mot ett alternativ ärligt talat går segt. I takt med att potential blir en viktigare och vanligare faktor i rekrytering växer däremot nya komplement fram. Pers egen version är en Reputation Resumé. Det är en kort 1-pager som sammanfattar ditt rykte och förväntan du vill skapa. (Jag har själv en sådan, som du kan läsa här).

8. Ditt rykte turboladdas av digitala medier

Blogg, LinkedIn, Twitter, Instagram och andra sociala digitala kanaler är utmärkta sätt att bygga sitt professionella rykte menar Per (och jag håller med). Genom att även här vara mer fokuserad på vilken förväntan du vill bygga kan du enklare välja vilket innehåll du ska engagera dig kring. Per tipsde om LinkedIns updates (de inlägg du skriver i statusuppdateringarna), där gränsen på cirka 600 tecken ger stort utrymme att regelbundet sprida ämnen du brinner för. Själv tipsar jag gärna om Twitter. Båda är bra. Genom att beskriva sitt eget professionella rykte i sin LinkedIn profil kan man också i ett svep flytta profilen från historia till framtid (potential).

9. De flesta har ingen aning….

Per konstaterar att ryktet verkar vara den viktigaste men också den mest okända tillgången vi har. De flesta är överens om betydelsen av sitt professionella rykte, samtidigt som väldigt få är medvetna om hur ens rykte ser ut. ”Det är nog bra tror jag…” svarar de flesta, enligt Per. Om betydelsen är så stor som Per (och en hel del forskning) pekar på, påminns jag om att vi borde se till att vi kan svara annorlunda på den där frågan.

Till syvende och sist lever vi i en extremt konkurrensutsatt marknad. Om de flesta inte har en aning om sitt professionella rykte och inte arbetar proaktivt med det finns det stora möjligheter för dig att differentiera dig. Gör frågan till en prio, ta reda på ditt rykte, välj bort saker som inte stödjer det, bygg förväntan med digitala medier och börja fokusera på din potential istället för din erfarenhet.

Lycka till!