”Konkurrensen om talanger i världen är galen”

sep 16, 2015 | Digital utveckling, Entreprenörskap, Event, Innovation, Talangjakt, Uncategorized


När Daniel Ek intervjuades på Stockholm Tech Fest nyligen var talangjakten det första han svarade på frågan om vad som är mest annorlunda med att driva bolag idag jämfört med när han grundade Spotify. Daniel Ek konstaterar utan omsvep att konkurrensen om talanger runt om i världen just nu är helt galen. Han var inte ensam om att ta upp frågan. Talangjakten var ett återkommande tema i diskussionerna mellan Stockholms digitala tillväxtraketer, storbolag och tech startups. Bland andra Niklas Zennström, Sebastian Siemiatkowski och Annika Falkengren lyfte alla fram utmaningen med att hitta och locka  talanger till både storbolag och startups. Här ger jag fyra spaningar från diskussionerna.

Vill du ha snabbversionen valde jag ut fyra citat från Stockholm Tech Fest för en intern dragning på Comprend förra veckan. Citaten fick representera några av medskicken kring diskussionerna om talangjakt. Du hittar den här.

Spaning 1: Talangjakten tar nya höjder (vilket är bra)

I takt med tuffare konkurrens ser bl.a. Daniel Ek att medlen för att attrahera och behålla talanger hela tiden tar nya höjder. Exempel är mångdubblade löner och aktie-/incitamentsprogram av sällan skådade generösa slag, där Silicon Valley närmast dopar marknaden. Andra talare pekar på den problematiska  beskattningen av svenska personaloptioner, som försvårar motsvarande upplägg för att locka/behålla talanger till Stockholm.

Visst gör konkurrensen det tufft för våra digitala tillväxtbolag, men samtidigt får man väl tillåtas konstatera att den andra sidan av myntet är väldigt positiv av minst tre skäl.

  1. Driva bolag = driva talanger: Det första Ek kommenterade var talangjakten. Den moderna företagsledaren inser att det första man behöver säkra är att talanger flockas runt bolaget. Då kan man ta över världen. Svårt att göra utan bra folk.
  2. Global talangjakt = global relevans: Att våra svenska tillväxtbolag letar talanger runt hela världen betyder att de är framgångsrika och/eller relevanta i hela världen. Ett plus i sammanhanget är väl att det bekräftar tesen om att vi lever i en tid där vår egen talang kan erbjudas på en global marknad med allt färre barriärer.
  3. Stenhård konkurrens = bättre arbetsplatser: De bästa talangerna är vinnarna. För ju tuffare konkurrens desto mer får alla arbetsgivare försöka och desto bättre blir det. Bättre arbetsplatser ger bättre medarbetare vilket ger bättre resultat. Jag väljer att ha en positiv grundinställning här.

Spaning 2: Grundarna blir talangmagneter

Niklas Zennström på riskkapitalbolaget Atomico lyfte fram att företag som fortfarande leds av grundarna är det som oftast blir mest framgångsrika. Dessa bolag har en annan förmåga att fokusera på ett par få saker och blir därmed bäst på detta, enligt Zennström. Daniel Ek ger motsvarande kommentar kring Apple Musik intåg i streamad musik, nämligen att bolag som gör många saker måste vara minst 13 gånger bättre än Spotify. Varför spelar detta roll? Duktiga talangerna tenderar att vilja jobba för framgångsrika företag. Zennströms spaning bekräftar ytterligare hypotesen om att entreprenörsdrivna företag och startups kommer locka allt fler talanger från storföretagen framöver. Ett spännande skifte.

Spaning 3: Alla vill bli entreprenörer

Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski konstaterade att statusen för startups och tillväxtbolag som karriärväg har ökat lavinartat senaste 10 åren. Detta bl.a. med en referens till Handelshögskolan i Stockholms årlig undersökning som visar att bara 7% av studenterna för 10 år sedan ville bli entreprenörer, idag är siffran 70%. På samma tema som spaning två egentligen, ytterligare en insikt om att livet som entreprenör och en karriär i startups på allvar börjar bli en rekryteringskonkurrent till storföretag, banker och konsultbolag som tidigare ”ägt” talangmarknaden.

Spaning 4: Vi kanske inte måste anställa?

Under paneldiskussionen om Future of Finance utmanades  storbankerna SEB och Swedbank av digitala pionjärer som Klarna och iZettle kring just frågan hur de ska lyckas locka talanger och bygga innovationskulturer för att klara den digitala transformationen i finansindustrin. Helt klart en stundtals intensiv, ”ömsint provocerande” och underhållande debatt där storbankerna både erkände att de legat efter men också pekade på nya lösningar för att lösa talangfrågan. Swedbanks chefsekonom Anna Felländer är t.ex. inte alls övertygad om att det enda svaret är att bygga om kulturen från grunden.

Actually, we might not have to create a new culture. We can partner instead.

Ett intressant tecken på att talangmarknaden är på väg att se väldigt annorlunda ut från den många arbetsgivare byggt sin framgång på. Där man samarbetar, bjuder in andra aktörer och lockar utomstående talanger att innovera ovanpå den befintliga organisation. Kanske, menar Felländer, blir banken en plattform för andra att bygga appar och tjänster på.

Anna Felländer har kanske en del av svaret på hur vi kan lösa talangfrågan. Klart är i alla fall att det inte finns många tecken på att konkurrensen om talangerna blir mindre galen framöver eller att behovet av innovationskraft kommer minska. Galenskap eller inte,  vi börjar få en extremt spännande talangmarknad. Och precis som med allt annat på Stockholm Tech Fest:

Vi har bara sett början.