5 skäl för HR att vara i Almedalen

jul 14, 2015 | Almedalen, Comprend, HR, Uncategorized


Om du som HR-chef undrar om Almedalen är något för dig kan jag bara sammanfatta årets Almedalen med två ord: ÅK DIT. Du som HR-chefer behövs på plats och har all anledning att delta i det som börjar bli årets viktigaste händelse inom politik och näringsliv. Här listar jag 5 skäl för dig att vara i Almedalen.

1. Tanka inspiration och kunskap

Almedalen är en utmärkt arena för att få inspiration och ny kunskap i viktiga frågor för din organisation. Av ca 3 700 aktiviteter rör ca 1 000 olika näringslivs- och ekonomifrågor, med ett stort antal inom arbetsmarknad, kompetensförsörjning och dylikt. I år fanns det t.ex. 29 events inom kategorin kompetensförsörjning, 56 events inom ledarskap, 85 inom arbetsmarknad och 15 inom rekrytering, bara för att nämna några. Almedalen bör av flera ses som en utbildningsinsats. På Comprend skapade vi initiativet HR Goes Almedalen för att ytterligare belysa och samla HR-frågorna.

2. Ta ställning i viktiga frågor

Det förs många samtal och debatter i Almedalen som idag saknar HR-chefens perspektiv. Som ytterst ansvarig för t.ex. kompetensförsörjning har HR-chefen ett stort beroende till de politiska frågor som debatteras i Almedalen. Lämna inte denna lobbyverksamhet bara till VD och konsulter. Var på plats och ta ställning i viktiga frågor för er som arbetsgivare.

3. Träffa viktiga målgrupper

I Almedalen samlas många och det är en perfekt plats för HR-chefen att nätverka och träffa kunder, talanger och opinionsbildare på ett lättillgängligt sätt. Som jag skrev i detta inlägg är Almedalen en perfekt plats för snabba okonstlade kaffemöten och jag vet t.ex. flera personer som samlar upp vårens leverantörsmöten till en dag i solen i Visby. Effektivt!

4. Representera din organisation

Som HR-chef är du en viktig representant för företaget. Delta aktivt i de aktiviteter din egen organisation eventuellt har på plats och bjud in dig till att dela i andra arrangörers seminarier. Många arrangörer letar ända in i det sista för att hitta bra talare och panelister till sina evenemang. Ta chansen! Ju fler personer från ert bolag som är på plats och representerar desto fler mänskliga ansikten får er organisation. Det gör er attraktivare i en tid när vi litar mer på människor och mindre på företag.

5. Bygg ditt eget varumärke

Genom att vara i Almedalen, bjuda in dig till att delta i olika seminarier och att generöst sprida kunskap via t.ex. digitala medier så bygger du ditt eget varumärke. Det tjänar både du och din organisation på. I slutändan handlar Almedalen väldigt mycket om människor.

Jag är övertygad om att vi kommer se ännu fler HR-chefer och företagsledare på plats i Almedalen framöver. Det är viktigt att delta där saker händer och för dig med intresse och ansvar för HR- och ledarskapsfrågor växer Almedalen i det avseendet.

Är du fortfarande kluven eller nyfiken på att läsa mer har vi på Comprend summerat ett antal intressanta seminarier kopplat till dessa frågor på vår Almedalensajt.

På bilden 3 HR-chefer på plats i Almedalen i samband med vår panel om utmaningar med digital transformation; Åsa Ragnar (Teracom Boxer Group), Katarina Berg (Spotify) och Åsa Jamal (TV4)