Så vässar du din LinkedIn profil i sommar

jul 10, 2015 | Comprend, LinkedIn, Personal branding, Sociala medier, Uncategorized


Med över 2 miljoner svenska medlemmar växer LinkedIn som kanal för att hitta nya medarbetare och många företag jobbar aktivt med att lyfta sin närvaro där. En bra LinkedIn profil blir därför lika viktigt för dig som i sommaren planerar ditt näsa jobbsteg. För att hjälpa dig på traven ger jag här några utvalda tips för hur du kan bygga ditt personliga varumärke på LinkedIn, och bli mer synlig för de som letar efter någon som just dig.

Bli mer synlig på LinkedIn – 4 tips

1. Lägg till profilbild: En profilbild ger 14 gånger fler besök till din profil och ger dessutom ett behagligare, personliga intryck. Vi vill se människan bakom namnet och rollen.

2. Lägg till din industri: Att välja vilken industri du tillhör ger dig 15 gånger fler besök  till din profil eftersom många söker personer med erfarenhet från specifika branscher.

3. Lägg till färdigheter: LinkedIn har ett stort batteri av olika färdigheter som du kan lägga till och även be andra ”endorsa”. Detta ger dig 13 gånger fler besök till din profil än om du skulle strunta i det.

4. Lägg till utbildning: Det finns många utbildningsinriktningar och utbildningsinstitutioner förifyllda på LinkedIn, välj gärna någon av dessa. Lägger du till utbildning ger det din profil 10 gånger fler besök. Själv gick jag på Jönköping International Business School, som formellt ligger under Högskolan i Jönköping. Därför har jag lagt in min utbildning två gånger, ett tips om du känner att din tillhörighet inte finns i den förifyllda listan.

Stärk ditt varumärke på LinkedIn – 7 tips

1. Lägg till en bra rubrik, sammanfattning och gamla jobb: Utöver en bra bild så behöver du som så klart ha bra innehåll i din profil. Det här är lite pill med men testa dig fram och gör det. Det finns många olika skolor men mitt förslag är att du (inte minst för att komma igång) håller din sammanfattning och dina gamla jobb ganska kortfattade. För säkerhets skull kan du stänga av ”activity broadcast”, så att ditt nätverk inte ser alla uppdateringar du gör. Sätt på den igen när du tycker du är klar.

2. Gå med i relevanta grupper: Med över 7 000 grupper i Sverige och flera miljoner globalt finns det relevanta grupper för dig att engagera dig i. Engagemang i grupper ökar ditt nätverk och ditt avtryck. Ett varningens finger är dock att välja med kvalitet. Du kan söka dig fram till bra grupper genom sökfunktionen.

3. Följ intressanta företag: Genom att följa intressanta företag får du relevant (förhoppningsvis!) information och innehåll från dessa. Är du i deras följarskara är chanserna också högre att du hamnar i deras synfält när de letar nya talanger.

4. Lägg till kollegor: Man vet aldrig när man träffas igen, eller vem som känner vem. Att bjuda in dina gamla kollegor till ditt LinkedIn nätverk är både en kvalitetssäkring och smart taktik för att bredda din egen räckvidd.

5. Dela och skriv innehåll: En stor nytta med LinkedIn (och en av de största anledningarna till att de växer så mycket i användande) är att vi användare kan ta del av nyheter, kunskap och inspiration från andra. Så bidra in och engagera övriga användare. Hitta det område där du vill dela med dig av och sikta på att bli den personen som folk vill ha det innehållet ifrån. Sedan förra året har varje användare dessutom möjlighet att blogga direkt på LinkedIn genom det som heter ”Post”. Sätt igång vet ja!

6. Skriv rekommendationer: Tycka vad man vill men LinkedIn rekommendationer från nuvarande eller tidigare kollegor, kunder eller samarbetspartners är en kvalitetssäkring som skapar en grundläggande trygghet för den som utvärderar din profil eller bara är nyfiken.

7. Sätt igång och nätverka!: LinkedIn är en plats för utbyte, samverkan och kontaktskapande. Ingen blir förnärmad av att du hör av dig, tipsar om något eller ställer en fråga. Man kan välja att inte svara men ingen blir förnärmad. Själv har jag använt LinkedIn många gånger för att skicka direkta meddelanden till de jag inte har kontakt med (s.k. InMail), t.ex. för att bjuda in till event eller föreslår ett möte. LinkedIn ger dig dessutom pengarna tillbaka (det kostar lite pengar att skicka InMail) om personen du skickar till inte svarar.

Min egen LinkedIn profil hittar du förresten här, om skulle vara nyfiken.

Trevlig sommar och lycka till i jobbjakt och varumärkesbyggande!

PS. Med LinkedIn premium får du tillgång lite mer statistikfunktioner så att du t.ex. ser hur du rankar i förhållande till bl.a. andra liknande profiler, om man finner det användbart.