Toppchefer osynliga på sociala medier

apr 28, 2015 | Digital kommunikation, Personal branding, Sociala medier


Rapporten 2014 Social CEO Report visar att en kraftig majoritet av VDarna i Fortune 500 helt saknar närvaro i sociala medier. Rapporten bygger på forskning av Domo och CEO.com och visar att närmare bestämt 68% av alla VDar helt saknar konton på LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram och Google+. Att så många av världens främsta företagsledare är så osynliga i nya kanaler är förvånansvärt.

Detta eftersom vi lever i en tid när sociala medier blir allt viktigare för företagens insatser inom marknadsföring, PR, produktutveckling och varumärkesbyggande i stort, men även för investerarkommunikation, mediahantering och talangjakt. Vill man, som många företag och organisationer eftersträvar allt mer, att ens anställda ska sprida evangeliet (om företagets produkter eller livet som anställd på den goda arbetsplatsen) i diverse kanaler behöver företagsledarna gå först. Det inspirerar medarbetarna och visar vägen. Dessutom gör det företaget lite mänskligare när VD visar upp sig i kanaler som de flesta målgrupper lever med/i.

I tidigare blogginlägget 3 skäl att uppmuntra sociala medier skriver jag om fördelarna att få ut anställda som talespersoner i sociala medier och i inlägget 3 fördelar med aktiv digital närvaro kan du läsa om varför du själv bör prioritera att bli mer aktiv digitalt.

Igår kom även rapporten Codes of Conduct in the Swedish Business Sector 2015 från KPMG Sverige, som konstaterar att bara 14% av börsbolagen i Sverige inkluderar anställdas användning av sociala medier i sin uppförandekod. Nu vet vi att många bolag har andra policies för detta men siffran är likväl intressant som diskussionsunderlag. Hur reglerar ni nyckelpersoners och medarbetares närvaro på sociala medier i er organisation? Nu är ju företagsledningen föremål för en särskild hantering i frågan om vara/icke vara på sociala medier. Jag har inte hittat någon färsk undersökning om svenska börs-VDar eller toppchefers närvaro på LinkedIn, men få saker skulle väl peka på att det är stor skillnad mot CEO.com kartläggningen.

Faktum kvarstår att VDarnas frånvaro i sociala medier sannolikt är ett högst medvetet och avvägt beslut. Vilket är synd i en tid av transparens, välkomnande och närhet till målgrupperna man vill engagera.

LinkedIn febern som råder bland många andra verkar förresten heller inte ha nått toppskiktet. Rapporten från CEO.com visar att bara 25,4% av VDarna är på LinkedIn, samtidigt som nätverket är det vanligaste för de som bara aktiva i en kanal. Av de få VDar som ändå är aktiva på LinkedIn lämnar tyvärr de flesta profilerna en
del att önska slår rapporten fast. Kuriosa är att bara en enda VD inom Fortune500 är aktiv på alla fem sociala nätverk. Föga förvånande är det sociala media VDn Mark Zuckerberg.

Rapporten från CEO.com släpptes i september i fjol och du hittar den här.