Microchip gör Epicenter Stockholm till stor nyhet i media

feb 10, 2015 | Digital kommunikation, Digital utveckling, Epicenter, Innovation, Talangjakt


Från svenska Metro till BBC News. Öppningen av Stockholms första digitala innovationshus – Epicenter Stockholm – för två veckor sedan blev en stor nyhet. Kombinationen av Stockholms allt starkare rykte som ett ”epicenter” för digitala tillväxtbolag och användandet av RFID (radio-frequency identification) chipteknik har gjort nyheten om Epicenter intressant inte bara i Sverige. Brittiska BBC och Amerikanska NBC är två internationella medier som hittills pratat om initiativet.

Efter två veckor börjar bilden av Stockholms nya digital innovationshubb formas, dit morgondagens talanger ska flockas och där storbolag som Microsoft och Google ska möta snabbväxande tillväxtbolag i ett ekosystem av innovation. Samtidigt är just användningen av RFID tekniken det som skapat mest medieintresse. Som jag skrev om efter invigningen erbjuder Epicenter sina medlemmar att operera in ett chip i handen som bl.a. eliminerar behovet av dörrnycklar och lösenord till kopiatorn. Här blir AMF Fastigheters VD chipad under lanseringen.

Medierapporterna är bra inspirationsläsning för framtidens kontor. Men ett varningens finger, man rycks snabbt med i tanken om bekvämligheten av att slippa nycklar och kodbricker. Chansen är att du liksom jag vill ta en snack med chefen efteråt, för att diskutera de där helt onödiga nycklarna, kodbrickorna och lösenorden vi tenderar att ha för att vår arbetsplats ska fungera.

Här är i vilket fall ett axplock av de som hittills rapporterat om Epicenter Stockholm och användningen av microchipen.

Brittiska BBC Technology rapporterar om chiptekniken här.

Amerikanska NBC Today show skickade också en reporter till Stockholm, som rapporterar om upplevelsen att själv bli chipad.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Ny Teknik: Innovationshus invigdes i Stockholm

En miljö där storföretag kan experimentera tillsammans med snabbväxande innovationsbolag. Det är en av idéerna bakom innovationshuset Epicenter i centrala Stockholm.

IDG: Digital teknik skapar nya kontor – men inte på det sätt du tror

– Snabbväxande digitala företag passar inte alltid i in en traditionell hyresmodell med långa bindningstider. De företagen kan inte förutse hur många anställda de kommer att vara inom ett eller två år. Hit kan digitala bolag av olika storlek komma och växa, från singelentreprenörer upp till 80 anställda. Att de sitter här gör att det blir intressant för storföretag söka sig till dessa miljöer. – Patrick Mesterton, vd och medgrundare till Epicenter.

MetroStyr din vardag med chip i kroppen skriver svenska Metro i sin första artikel om Epicenter Stockholm.

Hundar, katter, grisar och kor har dem. Nu är det dags för människor att operera in chip i kroppen. I Stockholms nya innovationshus styr man teknik omkring sig med den egna handen.

Och liksom NBC gör Metro kopplingar till science fiction när de skriver om Epicenter Stockholm den 5 februari.

Daily Mail: Swedish company implements microchip in its staff.

Talk about taking your work home with you! Swedish company implants microchips in its staff which lets them use the photocopier and pay in the canteen.

I Stureplansguiden Epicenter, mötesplatsen för digitala innovatörer kommenterar Sara Kullgren på Microsoft deras involvering i Epicenter Stockholm.

– Vi ser i Epicenter en möjlighet att lära oss av innovativa företag som ligger i framkant, inte bara i ett svenskt sammanhang, utan framförallt i ett internationellt. Själva ska vi bidra med vårt nätverk av partners och kunder men också visa möjligheterna i alla våra olika produkter, från hur man samarbetar effektivt till hur man utvecklar fort och skalbart på vår plattform på allt från mobila till molntjänster. Vi har också exempel på idéer som kopplats till våra produkter och därmed blir synliga för 1,5 miljarder användare. Vår tanke är att hjälpa svenska företag att komma ut på större marknader snabbare, säger Sara Kullgren.

International Business Times skriver Stockholm: Members of Epicenter workspace are using microchip implants to open doors. I artikeln kommenterar body hacking talespersonen Hannes Sjöholm att microchipen inte är något kontroversiellt utan att alla borde ligga steget före, innan det kommer ett Skatteverket chip, Google chip eller Facebook chip som myndigheter och storföretag tycker att vi ska använda.

Fler artiklar:

Fastighetstidningen: Stockholm får ett innovationshus

USA TodayOffice inserts microchip in workers’ skin

Realtid: Ola Ahlvarsson bakom nytt innovationshus

Resume: Startups startups hetare än någonsin.

Medias bevakning av chiptekniken visar inte minst på det stora intresset för det smarta kontoret. Dit vi medarbetare snart kommer att gå för att vi vill, för att det gör vårt liv enklare, roligare och bättre. En stark kontrast till den kontorsflykt vi sett ändå sedan hem PC reformen och intåget av wifi på allmänna platser. I den värld Epicenter Stockholm representerar gör tveklöst kontoret comeback. Heja!