3 skäl att uppmuntra sociala medier

feb 3, 2015 | Digital kommunikation, Employer branding, HR, Sociala medier, Talangjakt, Varumärke


Del 1 av 3. Varför och hur kan vi få fler anställda att bli aktiva i digitala medier? Detta pratade jag om nyligen på årets första interna inspirationsseminarium i Hallvarsson & Halvarsson Group. Jag har tidigare skrivit om arbetsgivarna behöver bli mer öppna och hur medarbetarpåverkan växer som kommunikationsfenomen.

Frågan är en kontrast och motsats till hur många arbetsgivare traditionellt tänker, nämligen att fler och mer synliga medarbetare i sociala medier är närmast farligt och gör bilden av bolaget svår att kontrollera. Ett gammalt synsätt som inte hänger med när såväl unga som gamla lever efter nya digitala sociala beteenden där man delar med sig och litar mer på transparens och rekommendationer från nätverket än kontrollerad kommunikation från företagen. Tvärtom borde arbetsgivare underlätta och uppmuntra att fler medarbetare blir mer digitalt aktiva. Så jag tänkte, varför inte göra en kort serie i 3 delar om varför och hur man får fler anställda aktiva i digitala medier?

Här är första delen med goda skäl till varför arbetsgivare ska uppmuntra de anställda att aktivera sig.

3 skäl att uppmuntra sociala medier

1. Nätverkseffekten: Vi når helt enkelt många fler personer, medarbetarnas nätverk är starka kanaler och drivkrafter för att sprida budskap om nyheter, rekryteringar och kommersiella initiativ (kampanjer). Om medarbetarna gillar våra produkter och gillar att jobba för oss är sannolikheten stor att de känner personer som också gör det. Till exempel mobiliserade Comhem förra veckan en gerillaaktivitet där ett stort antal medarbetare gick ut på Stockholms gator. Bra initiativ men tänk vilken effekt detta skulle fått om alla medarbetare på Comhem spred budskapet i sina digitala kanaler. Eller som när Coop Konsum Sundbyberg lät Linus på fruktavdelningen stå för kreativ inbjudan på förstasidan i DM utskicket. Tyvärr fanns ingen digital återkoppling för initiativet.

2. Digital trovärdighet: Att medarbetarna är synliga eller osynliga slår på bilden av bolaget. Pratar man om att man är långt framme digitalt men medarbetarna inte är aktiva i digitala medier säger det något om bolaget. Jobbar man inom HR och rekrytering men inte finns på LinkedIn säger det inte bara något om dig som person men även om bolaget du jobbar på (för inspiration finns här 787 svenska HR direktörer på just LinkedIn). Jobbar du som mediarådgivare men inte finns på Twitter säger det också något.

3. Medarbetarna är företaget: Medarbetarnas digitala närvaro definierar allt mer vår digitala närvaro som arbetsgivare. Ericsson har 109 000 anställda som följer bolaget på LinkedIn, General Electric har 170 000 anställda i sin profil.

I vilken utsträckning och hur de beskriver sig själva och bolaget, vad de delar, vilken typ av dialog de har i kanalen och hur de beter sig på LinkedIn ger bilden av Ericsson. LinkedIn är särskilt intressant eftersom användarna där i första hand söker på personer och i andra hand på företag.

Till syvende och sist lever vi i en tid då följande kommunikationsregel gäller: ska vi få nya kunder eller nya medarbetare att älska och välja vårt bolag så behöver nuvarande kunder och medarbetare faktiskt göra det. Tack vare just dagens digitala medier har det aldrig varit lättare att kolla om så är fallet. Utöver #big 5″ LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram, Youtube så finns GlassdoorJobinside, Jobbkultur, Rejta/Eniro och andra som lär följa i deras fotspår. Så när våra framtida kunder och talanger själva blir allt mer digitala hjälper det helt enkelt oss som företag att medarbetarna är aktiva i digitala medier. Det kan vara de kanaler som vi som arbetsgivare kontrollerar och det kan vara medarbetarnas egna privata medier.

Oavsett vilket behöver arbetsgivare uppmuntra och underlätta för att fler medarbetare ska våga, vilja och kunna bli aktivare i digitala medier. Jag hoppas att 2015 är året då fler arbetsgivare väljer att gå den vägen.

Heja!

Mer lästips: Kandidaterna kommer aldrig älska ditt företag