Så blir Epicenter – Stockholms första digitala innovationshus

jan 29, 2015 | Digital utveckling, Entreprenörskap, Epicenter, Epicenter Stockholm, Event, Innovation, Sime, Uncategorized


BILDER & HIGHLIGHTS. Skarpa visioner, spännande partnerskap, hyllningar och feststämning. Igår den 28 januari deltog jag på invigningen av Stockholms första digitala innovationshus – Epicenter Stockholm. Redan i maj skrev jag ett längre blogginlägg om planerna, som igår blev verklighet. Den rafflande invigningen gick till tonerna av Mando Diao och med Google, Wired Magazine med flera på scenen – och gav Epicenter skäl för sitt namn. Visionen är glasklar: att ge Stockholm en världsposition med en plats för framtidens talanger och ett ekosystem för dynamisk och digital affärsutveckling.

Invigningen bjöd på många goda highlights.

Epicenter Stockholm är en del i skapandet av Urban Escape, en frizon på 130 000 kvm runt Gallerian med fokus på kunskap, kreativitet och innovation, vars mål är att skapa ett världsledande företagskvarter mitt i Stockholm. Epicenter är en viktig komponent och skiljer sig mot mycket annat vi sett inom entreprenörskap. Det är ett medlemshus, en klubb, mer än något annat. Det finns inga normala hyresavtal, vilket bidrar till innovation i den traditionella fastighetsvärlden.

Epicenter is an innovation house, it’s not an office.

Utöver medlemskap och events blir Epicenters stora roll att driva digital innovation i alla de storbolag som lider av transformationsångest. Som medgrundare Ola Alvarsson uttrycker det – det är inte längre en fråga ”om” digital transformation händer utan ”hur” det ska hända. För många blir Epicenter en efterlängtad plats för storbolag att möta tillväxtbolag, lära av varandra och göra affärer. En plats för att boosta innovationskraften.

Highlights från Epicenter invigningen

En röda mattan upplevelse, omvärldsbevakning och hyllningar mötte deltagarna på invigningen. Här är några intryck.

Innovation jam session med ledare från Microsoft, Google, Spaceport Sweden som alla ser Epicenter som en ny hubb. Microsofts Sara Kullgren deklarerar att deras förstklassiga moderna kontor i Akalla får en tuff konkurrent i Epicenter när medarbetarna ska välja jobbplats för dagen.

Störst intryck av gästerna på scen var Sophie Hackford, ansvarig för konsultverksamheten inom Wired Magazine i Europa och veteran i tech och tillväxtvärlden, gjorde störst intryck med sin omvärldsbevakning och sin hyllning av Stockholm.

Well done Stockholm! This is exactly what every city in the world are looking to do.

Body hacking var ett av eventets ämnen, alltså hur vi kommer koppla upp våra kroppar mot internet mer i framtiden. Därför passade AMFs VD Mats Hederos på att operera in ett chip i handen, vilket bl.a. kommer eliminera alla behov av nycklar i Epicenter – eftersom dörrar och bokningssystem mm så klart är uppkopplade. Initiativet blev eftermiddagens snackis och något som fick fotografer och reportrar från bl.a. brittiska BBC World och tyska RTL att flockas runt operationsbordet. Mats Hederos kommenterar:

Jag har aldrig varit i framkant av den digitala utvecklingen, men nu känner jag nog att jag är det.

Även Simes VD Christoffer Granfelt passade på att bli chippad.

En mängd partnerskap presenterades under eftermiddagen. Bl.a. med Wired Magazine och deras konsultverksamhet (som hjälper bolag med digital transformation). Wired och Epicenter kommer göra events ihop och andra initiativ. Även Singularity University i Silicon Valley, en institution grundat av Google och NASA, blir partner. Singularity har en radikalt annorlunda syn på utbildning och ”training” och får bl.a. inte bli riktigt universitet för att de inte kan visa upp tydliga tre års planer. Världen funkar inte så menar dem. Restaurangen i Epicenter ska drivas av K-märkt gruppen, som driver restaurang, matverkstad och evenemangsprojekt så som nobelmiddagen, guldbaggegalan etc. En diger eventkalender väntar också medlemmar i Epicenter. Bl.a. Afterworks varje fredag, regelbundna events i Sime regi och olika innovation labs. Det kommer finnas ett body hacking lab och Mackmyra har redan installerat en Whiskey bar på andra våningen.
Efter en more formell invigning med lunch med efterföljande rundvisning startade kvällsinvigning vid 16.00. Utöver kort presentation och diverse lovord för initiativet var höjdpunkten när svenska popgruppen Mando Diao tog plats på scen. Här syns kärnteamet bakom Epicenter, från vänster Mats Hederos, VD AMF Fastigheter, Ola Ahlvarsson, ordförande Sime och Result, Patrick Mesterton, VD Result och projektledare Epicenter, Christoffer Granfelt, VD Sime, Felicio de Costa, COO Sime och medgrundare av Result. Saknas är Smulan Härenstam, event och presschef Epicenter, samt teamet på AMF Fastigheter. Jag hade förmånen att jobba med detta dynamiska team förra året när vi utvecklade konceptet och planerna för det som officiellt blev verklighet igår. Nu börjar resan på riktigt!

Fler bilder på Epicenter

Här är fler bilder från Epicenter från mitt besök förra veckan.

Bli medlem i Epicenter

Det finns tre nivåer av medlemskap för att matcha olika behov.

  • Lounge Member: för den som inte primärt behöver ett kontor utan vill nyttja Epicenters kreativa sköna miljö för möten, nätverk och att delta på events.
  • Office Member: för den som vill använda kontorsplats frekvent eller bara ibland med lite olika lösningar.
  • Partner Member: för företaget som vill ha Epicenter som sitt primära kontor.

För att hålla rätt miljö med rätt mix av bolag och personer är kraven höga. Om man inte är inbjuden behöver man ansöka om medlemskap och i nuläget finns en kö med intressenter och kontorslösningarna är enligt utsago fulla i denna omgång (alla hoppas på att mer yta frigörs till Epicenter).

Så hyllades Epicenter

Min duktiga kollega Siri Andersson, till vardags på Comprends systerbyrå Springtime, satt i kontrolltornet för Epicenters twitterflöde och samlade in gästernas kommentarer under kvällen, här är några

 

Kolla in @epicentersthlm för fler spaningar från kvällen och för att följa Epicenters resa! För en spaning på närmare håll – här ligger det.

Lästips: HR-trend: Jakten på Entreprenörerna.