9 insikter om kultur och varumärken

okt 23, 2014 | Employer branding, Event, HR, Moderator, Uncategorized, Varumärke

I måndags ägnades ledarskapskonferensen Äntligen Måndag åt förhållandet mellan arbetsplatskultur och varumärke – två affärsområden som blir allt svårare att skilja åt i en digital och social värld. Ledare och experter från flera framgångsrika arbetsgivarna delade med sig av tips och erfarenheter. Från scenen hade jag förmånen att få leda 200 deltagare genom en intensiv och lärorik dag.

Här är 9 highlights som jag gillar.

1. Att jobba på sin arbetsplatskultur är ett ”easy way to get rich” konstaterar Hiltis VD Aksel Ringvold, apropå diskussionen om att frågan inte bara har mjuka värden utan bör och kan kopplas direkt till organisationens resultat.

2. Framgångsreceptet ”1 % regeln” är underskattad – om vi förbättrar 1 % på alla delar så uppnås stora resultat. Inspirationskällan är brittiska cykellandslaget Sky Team.

3. Gällande kommunikation, branding och arbetsgivarerbjudande: ”Omslagspappret är en del av presenten” – med andra ord hur vi kommunicerar, hur vi förpackar något, är en del av själva erbjudandet. Många yngre organisationer är duktigare på detta.

4. Skapar du arbetsglädje och styr den positiva energin som uppstår så kommer resultaten. Utan energistyrningen faller det dock.

5. Vi har synliga och dolda värderingar och de dolda är oändligt mycket svårare att jobba med. Efter en dragning om missbruk och droger av bästa Sarah Lindroth, lämnades ingen oberörd. En kraftig majoritet av våra organisationer väljer att ducka för utmaningen med missbruk och lever därmed inte sina värderingar.

6. Lyssna är gratis och lyssnar man tillräckligt så ser man alla de avtagsvägar som Facit, Kodak, Nokia mfl. missade. Stanna upp och lyssna.

7. VDarna hos topplacerarna i Great Place to Work menar att tydliga mål kopplade till affären är startpunkten för att bli bästa arbetsplatsen. Efter det är rekryteringen avgörande.

8. ”Get the stinky fish up on the table” – Navigios VD Fredrik Hemviken vill få upp allt på bordet. Signaler från chefer om att medarbetare inte mår bra ska adresseras inom 24 timmar.

9. Enkelhet funkar – Blocket bevisar detta med 780 miljoner och 54% vinstmarginal och detta med enkelhet som just en av deras huvudsakliga värderingar.

På Twitter hashtagen #AntMan2014 rapporterades fler spaningar under dagen.

Stay curious!