Den bästa copywritern använder inga ord

aug 26, 2014 | Uncategorized

Man får vara bra blind om man har undgått utvecklingen. För alla som jobbar med kommunikation har det blivit ett oundvikligt faktum. Nämligen att allt måste sägas enklare, snabbare och kortare för att målgruppen ska höra och engageras av budskapet. ”En bild säger mer än tusen ord” och ”Show, don’t tell” är uttryck som känns mer aktuella än någonsin tidigare. Den trollbindande berättelsen behöver sägas på nya sätt, med färre ord. Bilder, symboler och färger har en massa budskap i termer av betydelser och associationer. När kommunikationen i allt högre grad behöver skapa känslomässiga reaktioner börjar detta ersätta text. Tack gode gud säger jag som upptagen konsument som inte hinner och orka läsa allt!

Många, inklusive jag, skulle nog säga att konsumentföretag som t.ex. Apple är duktiga på detta och har kommit längst med att förstå och använda bilder, symboler och färger. Små, nya och mer okända varumärkena tycker jag också ofta är duktiga på detta sätt att förenkla, ett sätt för de att sticka ut och vara tydliga. Som okänt varumärke blir det lättare för folk att lära känna varumärket om det är väldigt tydligt i sin kommunikation. Varumärken som redan är välkända och har starka associationer torde å andra sidan ha det ännu enklare att skala bort, om de vågar. Mest arbete kvar med att filtrera bort, fokusera och våga jobba med andra budskapsbärare än ord är nog de som jobbar med företagskommunikation. Inom employer branding finns det också en bra bit kvar, där man ofta vill förmedla väldigt mycket och gärna säga det i ord. Många organisationers webbplatser vittnar ännu om denna spaning. Lyckligtvis händer det saker även här.

Som rubriken antyder är en allt mer sann tumregel för kommunikatörer av alla slag just det att: den bästa copywritern använder inga ord. Eller åtminstone så få som överhuvudtaget möjligt. Vad skulle det betyda för er företagswebbplats, karriärsida, intranätet, era jobbannonser eller produktannonser? Dessa klassiska exempel är roliga och visar lite vad vi menar med denna tumregeln.