Nya utmaningar i spännande tid

jun 2, 2014 | Uncategorized

Att vara kommunikationsansvarig idag måste vara ett av de mest spännande jobben! När kommunikationen till kunder, medier, ägare, politiker, medarbetare och framtida talanger snabbt flyter ihop måste alla delar hänga ihop och stärka varandra. Samtidigt utsätts den för allt högre krav på transparens och äkthet, större förväntningar på dialog och mottagarna lägger mer vikt än tidigare på vad företaget gör snarare än vad företaget säger. Hur chefer och medarbetare beter sig och engagerar sig i varumärkets namn blir alltmer avgörande. Liksom utnyttjandet av digitala strategier och lösningar för att möta dessa nya behov och förutsättningar. Som sagt, ett av de mest spännande jobben. Sen finns det ett annat minst lika spännande.

För i allt detta torde en av de roligaste utmaningarna vara att agera rådgivaren som får förtroendet att hjälpa företagen att förstå denna utveckling och utifrån den skapa engagerande och effektiv kommunikation till sina viktiga målgrupper? Jag tror det i alla fall och därför är det precis den utmaningen jag har tagit mig an sedan några veckor tillbaka, som rådgivare på digitala konsultbyrån KW Digital. Här jobbar vi med digital corporate communications, med andra ord vi hjälper företag och organisationer att bygga sin kommunikation med hjälp av digitala strategier och lösningar.

Byrån bildades med eget varumärke 2012 efter avknoppning från modern Hallvarsson & Halvarsson, den växer i raketfart (läs: Här är de nya digitala snabbväxarna) och bara senaste sex månaderna har 15 personer anställts. Närvaro finns i i Stockholm, London, Lissabon och Milano och kunderna är allt från Vattenfall, SEB, SCA och PostNord till NationalExpress i Storbritannien, Inditex i Spanien och ryska VimpelCom.

Under våren köpte ledningen loss hela gruppen från de amerikanska ägarna King Worldwide (läs: Hallvarsson & Halvarsson köps loss). Fyra dagar efter min kontraktsskrivning ringde chefen även och meddelade att de precis köpt PR byrån Springtime – och därmed bildat Sveriges största kommunikationsgrupp.

Så efter 9 dagar på jobbet står det klart att här är det fullt fart. En bra plats att vara på när kundernas utmaningar att kommunicera blir allt mer komplexa och möjligheterna med digitala lösningar allt bättre. Här på kontoret samlas expertis inom Externkommunikation, CSR, Investor relations (IR), Internkommunikation, Employer Branding, Media och Public Affairs (PA). Hur kan dessa delar samspela bättre för att lösa interna och externa kommunikationsutmaningar? Varför t.ex. inte ladda er IR med mer information om er attraktionskraft som arbetsgivare, eller borde inte er årsredovisning vara en employer branding kanal?

I mitt yrkesliv hittills har jag arbetat mycket med strategi och affärsutveckling inom HR  och employer branding. Lärdomarna därifrån känns extra spännande när vi ser att de flesta målgrupper blir alltmer svårengagerade och kommunikationen allt mer involverar och baseras på medarbetarna. Inom HR och employer branding har vi sett att uppgiften att attrahera och behålla de bästa talangerna bygger på förmågan att just engagera individen på nya plan och att låta medarbetarna leva varumärket och bygga relationer. Idag sker detta dessutom mer och mer digitalt. Det ska bli kul att följa hur allt detta utvecklas.

Välkommen att hänga med på nya utmaningar!

PS. Beröm för bilden på mig och mina stiliga nya kollegor riktas till våra interna fotoproffs på KW Digital.