Nytt innovationshus ska locka framtidens talanger

maj 16, 2014 | Digital utveckling, Employer branding, Entreprenörskap, Epicenter, HR, Talangjakt, Uncategorized


Arbetsplatsen och kontoret är en magnet för att locka rätt talanger och därigenom säkra företagens förmåga att överleva och växa. I ett alltmer digitalt samhälle har arbetsplatsen förskjutits till fler former och miljöer och kontorets roll har omdefinierats. Detta påhejat av att framtidens talanger kräver kontor som förstärker deras eget självförverkligande och ger utlopp för kreativitet och av företag som skruvar allt vad det går på förutsättningarna för att få bättre och snabbare idéer, produktutveckling och innovation ut av sina medarbetare.

Alla parter verkar överens, behoven av nytänkande kontorsmiljöer har aldrig varit större och vi börjar se verkligt spännande initiativ.

Framtidens kontor i Urban Escape

Utvecklat på just kraven hos framtidens talanger och behovet av högre innovationskraft hos företagen och utifrån visionen om ett Stockholm i världsklass lanserades därför i onsdags planerna på ett helt nytt kontorskvarter i Stockholm city samt Stockholms första innovationshus. Innovationshuset, Epicenter, är en pusselbit i en omfattande transformation av kvarteret runt Gallerian i Stockholm. I ett helt nytt stadsrum under namnet Urban Escape Stockholm ska ägaren AMF Fastigheter ge företag och talanger en frizon på 130 000 kvm med fokus på kunskap, innovation och kreativitet. Som ska skapa bästa förutsättningarna för innovation, tillväxt, samarbeten och medskapande. Kvarteret innefattar kontor, restauranger, barer, hotell, ”torg och tak”, allt för att säkra den bästa miljön för företag att växa och växla upp.

Ett digitalt innovationshus – Epicenter

I ett av huskropparna skapas Innovationshuset Epicenter, en hotspot för att samla entreprenör- och intraprenörskap runt digital innovation, i kreativa och gränsöverskridande miljöer. Äntligen, säger säkert många! För oss som jobbat med utvecklingen av Epicenter en längre tid är det verkligen äntligen för att vi är glada och stolta över att planerna för både kvarteret i stort och Epicenter är lanserade. Men framförallt är vi många som har saknat en plats som kan locka de bästa talangerna för att jobba med utmaningarna och möjligheterna som kommer av den allt snabbare digitaliseringen. Epicenter blir en plats där arbetsgivare kan låta medarbetare jobba i nytänkande, kreativa miljöer med frågor och projekt som i många fall börjar handla om ren överlevnad. Som ger förutsättningar för snabbare produktutveckling, högre innovationskraft och mer entreprenörskap.

Jakten på talangerna blir nämligen allt mer en jakt på entreprenörerna och intraprenörerna, som jag skrivit om i ett tidigare blogginlägg. I Epicenter, som i grunden bygger på ett medlemskap snarare än enskilda hyresgäster oberoende av varandra, kommer singelföretagaren att jobba vägg i vägg med tillväxtbolaget och det multinationella storföretaget som alla har innovation och digital transformation högst på agendan. I detta skapas möjligheter för affärsutveckling, samarbeten och chans att hitta talanger att rekrytera. Epicenter handlar om att blanda innovation och kunskap med möten och social umgänge för att skapa bästa möjliga förutsättningarna för det. Man blir som man umgås.

Epicenter har utvecklats av AMF Fastigheter, innovationskonsulterna Result och kunskapsföretaget SIME, med målet att skapa ett medlemshus inom Urban Escapes företagskvarter som i första hand vänder sig till de som vill vara delaktiga i och bidra till ett levande community kring digitala möjligheter. Ola Ahlvarsson, ordförande i SIME har kommenterat:

Vi skapar en ny mittpunkt i Stockholm, en plats för framtidens talanger och ett ekosystem för dynamisk och digital affärsutveckling. Jag ser framför mig att Epicenter växer och är en viktig del i ett världsledande företagskvarter.

I och med lanseringen i onsdags går projektet Epicenter från utveckling till realisering. Mitt eget uppdrag att vara med och utveckla konceptet och planerna ihop med kollegorna på AMF Fastigheter, SIME och Result är därmed klart. Att nu lämna projektet känns vemodigt men framförallt inspirerande, för det betyder att vi har kommit i mål med fas 1. Det är nu det händer, det som syns på riktigt, det är nu det ska skapas. Precis som alla andra som är nyfikna på utvecklingen inom entreprenörskap, digitaliseringen, jakten på talanger och Stockholms utveckling i stort ser jag också fram emot att följa och bidra till bygget av både Urban Escape och innovationshuset Epicenter. Det kommer att göras ihop med entreprenörer och intraprenörer och med massvis av innovation, kreativitet och medskapande. Alla som varit med hittills i projektet förtjänar en stor applåd och hatten av till er som redan visat stort intresse att delta på vägen.

Vem kunde förresten tro att det fanns så mycket entreprenörskap i en så traditionell bransch som fastighetsbranschen? Men det är ju just det, om något står Urban Escape och Epicenter för att entreprenörskap, innovation och kreativitet behövs överallt. Om man vill överleva, växa och möta kraven från framtidens talanger det vill säga.

Vill du läsa mer om Urban Escape och dess olika delar, gå in på www.urbanescape.se.

PS: Bilder från AMF Fastigheter