Från Davos till Degerfors – ingen pratar om HR

feb 4, 2014 | Digital utveckling, HR, SIME HR Summit, Talangjakt

2012 var jag med och grundade SIME HR Summit med en fast övertygelse om att frågan om hur vi attraherar, utvecklar och leder våra talanger kommer att bli helt avgörande för hur företag och organisationer lyckas i den digitala tidsåldern. Det finns inte brist på data som drar samma slutsatser men det är framförallt intrycken från alla samtal jag deltar i och scener jag besöker som påverkat.

Intryck 1: Alla säger om att talangerna är viktigast

Utan de rätta och bästa talangerna överlever inte våra organisationer i det snabba kunskapssamhälle vi nu lever i och vi tar till tidigare ganska otänkbara medel för att lyckas fånga och behålla dem. Oavsett om man är chef på Google, Miami stad, globalt mediaföretag, ett start-up i Stockholm eller Barcelona fotbollsklubb. Budskapet är detsamma och det finns en insikt, ångest och urgency som är så konkret att man kan ta på den och stoppa den i fickan. Ut ifall man skulle glömma bort den.

Intryck 2: Alla pratar om talangerna men ingen pratar om HR

Eller rättare sagt, alla pratar om HR men inser inte att de gör det. Sällan har jag hört så mycket argument för HR utan att orden kommer från någon inom HR. Detta innebär både möjligheter och utmaningar men oavsett om glaset är halvfullt eller halvtomt är slutsatsen densamma: att ”HR” frågorna inte längre är HR frågor, de är överlevnadsfrågor på högsta ledningsnivå i de organisationer som har siktet inställt på att vinna. Eller till att börja med överleva. Detta skapar enorma möjligheter för alla som jobbar med HR.

Intryck 3: I de flesta forum finns inga HR chefer

Varken på scen eller i publiken. När Bina Chaurasia, globalt ansvarig för HR på Ericsson, deltog på stora scenen på SIME Stockholm 2012 tror jag det var första gången vi såg en HR direktör diskutera innebörden av den massiva digitala utvecklingen. Hon lär inte bli den sista. I samband med SIME HR Summit 2013 gästade även 150 ledare och experter inom HR den stora konferensen SIME Stockholm. Det är en bra start.

Varningarna från Davos

Nyligen följde säkert fler än mig på avstånd diskussionerna på World Economic Forum i Davos. 2014 recenseras där av flera som året som förändrar affärerna. Trenden är att tekniken tar ett allt starkare grepp i transformeringen av våra liv och varningarna duggade tätt till de organisationer som inte lyckas omvärderar sig därefter. Organisationer och samhällen måste fokusera på att fostra kreativitet och innovation som en ny kontext för jobbskapande och för att säkerställa hållbar tillväxt (läs: bort innevarande kvartal och mandatperiod).

Precis som på de scener jag samlat ovanstående intryck ifrån slutar alla dessa upprop och varningar i slutsatsen att talangerna avgör och i frågorna om hur vi attrahera, utvecklar och leder med nya förutsättningar. Många företagsledare torde åka hem från Davos och boka möte med sin HR direktör det första de gör, vare man åker till London eller Degerfors. Nästa år borde han eller hon även se till att sin HR direktör följer med.

HR trender 2014

För oavsett om du är HR chef eller VD och om du sitter i panelen i Davos eller på fabriken i Degerfors så medför den digitala utvecklingen liknande utmaningar och möjligheter som du behöver förhålla dig till. Under de närmsta veckorna kommer jag skriva om ett par av de starka HR trender som jag sammanfattat för 2014. Inte trender för HR utan trender om HR. Har du förstått skillnaden på de två är det en bra start på året då antalet arbetsgivare som kliar sig i huvudet för att försöka förstå en alltmer komplex jakt på talanger aldrig kommer att ha varit fler.

2014 lär bli året då det första intrycket ekar ännu mer i ledningsgrupperna och insikterna om intryck två och tre blir alltmer uppenbara, även för den mest konservativa företagsledaren och bakåtsträvande HR direktören.

Så spänn fast säkerhetsbältena, 2014 kommer att bli ett spännande år.