Hur du säger upp dig i den digitala tidsåldern – nya virala succén

okt 2, 2013 | Uncategorized

Skärmavbild 2013-10-02 kl. 06.21.45

Den senaste favoriten av arbetsplatsvideos har blivit en viral succé, med över 6 miljoner visningar sedan i lördags. I motsats till det nytänkande sättet att marknadsföra arbetsplatsen i Harlem Shake succén handlar däremot videon An Interpretive Dance for My Boss om ett kreativt sätt att meddela chefen din omedelbara uppsägning.

Videons skapare, Marina Shifrin, tröttnade på sitt jobb som videoproducent hos Next Media Animation efter att i flera år försakat hennes relationer, tid och energi för 17 timmarsdagar och en oförstående chef. Marina bestämde sig för att producera en sista video. Med sin avskedsansökan, uppladdad på Youtube.

Många kan relatera till känslorna att vilja kasta in handduken på sitt jobb, sin chef eller sin arbetsgivare i allmänhet och filmen sprider sig nu som en löpeld i sociala medier, tätt efterföljt av övriga medier. Och likt Gangnam Style, Harlem Shake mfl. har Marinas video fått copycats.

Marinas video är en bra påminnelse om hur dagens digitala möjligheter påverkar hur vi kan driva våra organisationer och leda våra talanger. Möjligheter som bl.a. gör att allt fler människor använder allt mer lättdistribuerade och interaktiva sätt för att nå ut med sina budskap, om så mellan få personer eller som i detta fall – miljontals personer på ett par dagar.

Ena dagen används de digitala möjligheterna för kreativ och nytänkande employer branding. Andra dagen ikläder sig en enskild medarbetare rollen som producent och nyhetsankare inför miljontals människor.

Hur påverkar det dig som ledare, chef eller HR direktör? Kort sagt, i ett ständigt uppkopplat samhälle blir det omöjligt för arbetsgivare att inte vara öppna, transparenta, ärliga och bjuda in medarbetare till mikrofonen. Som jag skrev nyligen kan vi bara konstatera att:

Medarbetarna är talespersonerna, medvetet och omedvetet, och reklampelarna för organisationen i ett mer och mer transparent medielandskap. Ingen organisation kan längre utan gedigna insatser hålla medarbetare undan strålkastarljuset.

Lika lite kan man hindra viral spridning av något som är autentiskt, känsloladdat och ”snyggt gjort”.  Harlem Shake originalet har fått 93 miljoner visningar under de första 7 månaderna. Marina har fått 6 miljoner visningar på 4 dagar.

Det kommer vara omöjligt för mig att inte ta med detta exempel i samtalen på SIME HR Summit i Stockholm i november. Där kommer vi tillsammans med inbjudna gäster och handplockade talare att utforska och sprida ny kunskap om vad just den digitala utvecklingen och ett ständigt uppkopplat samhälle skapar för möjligheter och utmaningar för ledare och HR chefer.

Tills dess är jag spänd på att följa utvecklingen av Marinas initiativ och se om nästa stora grej hinner hända.

Vilken spännande tid vi lever i!