Hur ser ditt professionella rykte ut egentligen?

sep 24, 2013 | Uncategorized

Författaren och entreprenören Rachel Botsman deklarerar i sitt omtyckta TED Talk att vi lever i en ryktesekonomi och att valutan för framtiden är förtroende. Det är inte svårt att hålla med och ämnet ”rykte” tycks vara på allas läppar. De som jobbar med kommunikation och ryktesbyggande är även eftertraktade rådgivare i en tid när deras hantverk allt oftare betyder skillnaden mellan framgång och fiasko. Eller den reella skillnaden mellan produkt X och Y eller person A och B.

Som tidigare varumärkeskonsult och med en passion för varumärkesutveckling blev jag därför extra nyfiken när jag fick höra om rörelsen Ditt Professionella Rykte första gången. Dels för konceptet i sig, och dels på grund av hur outforskad kunskapen verkar vara. Ända sedan grundarna Per Frykman och Karin Sandin började sitt arbete för flera år sedan har deras tes besannats:

Alla vet att deras professionella rykte är enormt viktigt för professionell framgång, men i stort sett ingen vet hur deras eget rykte ser ut.

Vad är chefers, medarbetares, kunders upplevelse av dig, hur ser de som du har jobbat med på dina styrkor och dina unika kvalitéer, på din passion? Hur kan du nyttja denna information? Vad kan det säga om din potential framåt?

Idag har Per och Karin hjälpt närmare 1 000 individer och jobbar internationellt. Hatten av! Många följer deras spår och idag pratar experter från såväl Kreab som MIT och Harvard om ryktets totala påverkan på framgång för både individer och företag.

Självfallet var jag tvungen att testa! I höstas bad jag därför om en analys på mig själv och vi bjöd in ett 30-tal gamla chefer, kunder, partners, kollegor och medarbetare till att ge sin bild av mig. Efter sammanställning och analys fick jag denna korta sammanfattning:

Med briljant skärpa, stort mod och ett påtagligt entreprenörstänkande inspirerar Tommie och ser de möjligheter som inte andra ser.

Det blev första gången som mitt professionella rykte sammanfattats i en enkel tagline! Hur gick det hela till? Inbjudna personer svarade fritt på ett antal frågor om mig. Per och Karin analyserade materialet och tog fram en rapport om mitt professionella rykte. Som är helt unik för mig. I sann ”Keep It Short Stupid” anda tas alla intryck ned till en kort rapport och även till en sammanfattande A4 sida med en kort tagline. Du hittar en presentation av mitt resultat här och du kan se hur jag använder den på min Linkedin.

Vad har det betytt? Utan tvekan har det stärkt min självbild och gett mig verktyg för att berätta vad jag är duktig på och hur jag bäst bidrar.

Resultatet har också gjort att jag i stort sett inte använder ett vanligt CV längre.

Visst du kan få ett CV av mig om du vill och visst det fyller ett syfte, men det ger ju bara en bråkdel av bilden. Analysen av mitt professionella rykte ger en tydligare bild av min potential och vad jag kan bidra med i ett jobb eller uppdrag. Som Per också skriver på sin blogg har bl.a. Harvard Business School konstaterat att potential är långt mycket viktigare för en bra rekrytering än vilken erfarenhet du har. Värt att fundera på.

Lycka till!