Varför vi behöver Chief Energy Officers

sep 10, 2013 | Uncategorized


Angela Ahrendts, energifokuserad hyllad företagsledare

Jag ser mycket mitt eget jobb som att tillföra energi, ge riktning och skapa en struktur för att andra ska kunna jobba på och prestera. En förenkling möjligen, men det funkar bra. Enligt mig börjar det hela med energi, energi till att själv genomföra ett bra jobb, tänja gränser, kämpa på och energin till att smitta av på andra. Min tes är enkel:

Väldigt lite annat spelar roll om inte folk runtomkring dig har energi.

Roligt i sammanhanget är att i sitt första TED Talk ”The Power of Human Energy” lyfter en av världens just nu mest respekterade chefer – Angela Ahrendts på Burberry – fram just energi som den vinnande kraften för att leda. För att förändra företag, och samhällen. Det faktum att hon är Storbritanniens bäst betalda VD gör det inte mindre relevant att lyssna.

Ahrendts talar om en värld som aldrig snurrat snabbare, aldrig presenterat fler möjligheter men som samtidigt aldrig skapat lika mycket rädsla och osäkerhet. Energi är svaret på hur vi hanterar det. Passionerad, mänsklig energi ger en motbalans till utmaningarna som kommer av att leva i en spännande och allt mer krävande tidsålder. Men det är svårt.

Very few leaders talk about energy. And even fewer have mastered it.

Hon säger samma sak om kärlek. Själv har hon lyckats lägga energi i självaste hjärtat på Burberrys företagskultur och hon förklarar varför, hur det funkar och vad som händer i organisationen när man gör det. T.ex. i en organisation som Burberry, som hon har ställd om från grunden. Hennes berättelse gör mig än mer övertygad om en ganska nyskriven egen tes, nämligen att:

Det är dags att ändra betydelsen av CEO från Chief Executive Officer till Chief Energy Officer.

Inte sällan har jag själv bett personer jag jobbat med att sikta högre än vad de kanske tänkt och att hitta lösningar som inte alltid är de mest konventionella. Då det helt enkelt har behövts extra energi och inspiration för att visa att det är möjligt. Enligt mig är en ledares uppgift i hög utsträckning att sälja in det framtida resultat, det som alla ska jobba hårt för att uppnå. Det som inte sällan är svårt. Och som kräver mycket energi.


Hans Vestberg, CEO på Ericsson

Att få ge energi och visa riktning är enormt roligt, givande och inte minst viktigt. En hyllad svensk toppchef, Ericssonchefen Hans Vestberg, uttryckte det bra i en intervju:

Jag träffar människor kanske bara en gång, både interna eller externa, och att ge energi och visa den percpetionen som jag vill ge om det här företaget blir ju enormt viktigt då.

Hans Vestberg är nog en bra Chief Energy Officer. Angela verkar också vara det. Jag vet minst en handfull andra människor som jag träffar regelbundet som också är riktigt duktiga på detta, alltid. De är min inspirationskälla. De gör att jag själv alltid försöker ge extra energi till de jag träffar och har att göra med.

Så till dig som är ledare eller vill bli: Se dig själv som en Chief Energy Officer, lyssna på Angela Ahrendts och lägg Hans Vestbergs ord på minnet.

Heja!