Trend: Framtidens varumärken är hälsosamma

sep 6, 2013 | Uncategorized

Uttrycket ”på liv och död” börjar bli mer och mer aktuellt när vi pratar om hälsans betydelse för våra varumärken. Idag kan företag tjäna stora pengar på hälsoprodukter. Chefer premierar hälsosamma medarbetare. Vi själva ger hälsosamma medmänniskor högre social status. Vi köper mer och mer hälsosam mat. Vi utför hälsofrämjande aktiviteter som aldrig förr. Som medarbetare, talanger, tycker vi dessutom inte det är lika coolt att jobba ihjäl oss som det en gång var, tvärtom.

Du tänker: fantastiska möjligheter för den som är marknadschef för SATS eller driver ett spa i fjällen! Du däremot, som ansvarar för varumärkesarbetet på vanliga företaget Y eller förvaltningen Z, kunde inte bry dig mindre. Hälsa jobbar hälsoföretag med. En mycket farlig inställning, som lär minska dina chanser att behålla jobbet framöver rejält.

För när hälsotrenden tar ett allt starkare grepp om oss påverkar det inte bara hälsoledarna utan även klassiska konsumentvarumärken, traditionella industriföretag och arbetsgivarvarumärket för varje enskild organisation. Som varumärke handlar det om att hänga med i denna utveckling, annars väntar döden. Här en metafor för det alla varumärken skyr – irrelevans. Ett relevant varumärke behöver i högre utsträckning associeras med hälsa. Kort sagt:

Hur vi mår och hur vi ser ut att må är på väg att bli ett viktigt konkurrensmedel för varumärken.

I höstas hade jag förmånen att tillsammans med tankesmedjan Healthy Business  diskutera hur just hälsofrågorna påverkar varumärkets attraktionskraft. I en intervju med Passagen Hälsa utvecklade jag resonemanget, då kopplat till arbetsgivares jakt på talanger. Här menar jag att hälsa kommer få en avgörande betydelse.

Företags hälsostatus kommer att bli en tydlig fördel i konkurrensen om medarbetarna och de som inte hänger med i utvecklingen kommer till slut ignoreras för att de inte längre är relevanta.

Tre av trenderna som späder på resonemanget är:

1. Nya preferenser hos både nya och gamla generationer medför ändrade prioriteringar kring både jobbet och det liv man vill ha runtomkring det. Att må bra har helt enkelt blivit viktigare i takt med att jobben blir mer krävande. I en tid där företagens konkurrenskraft är dess medarbetare blir hälsofrågorna viktigare för attrahera, utveckla och behålla rätt kompetens.

2. Medarbetarna är talespersonerna, medvetet och omedvetet, och reklampelarna för organisationen i ett mer och mer transparent medielandskap. Ingen organisation kan längre utan gedigna insatser hålla medarbetare undan strålkastarljuset. Så oavsett vilken organisation ni är, vad vill ni visa upp? Vad säger era medarbetare om vilken kultur ni har och vad ni står för?

Företagen visar allt mer upp sina anställda som en del av sitt varumärke. För många företag blir det viktigare att ha fräscha, hälsosamma medarbetare.

3. Företagen måste leva som de lär i högre utsträckning än tidigare. När fler erbjuder allt fler tjänster och produkter för en hälsosammare livsstil blir även granskningen hårdare. Som i allt varumärkesbyggande står trovärdigheten och faller med hur man själv agerar; hur de egna ledarna och medarbetarna är och agerar. Tänk att VDn på miljöföretaget kör statsjeep med bensindriven V8a. Samma sak. Ingen bra grej.

Resultaten från Hälsobarometern, en årlig kartläggning bland toppchefer och HR ledare signerad PwC och Riksidrottsförbundet, bekräftar hälsans betydelse för attraktionskraften.

Tre resultat från Hälsobarometern talar sitt tydliga språk:

  • 1 av 3 chefer säger att god hälsa är ett anställningskrav
  • Enligt 3 av 4 chefer är hälsosamma medarbetare viktiga för företagets varumärke
  • En klar majoritet av cheferna tror även att hälsofrågorna får ännu större betydelse för rekryteringsarbete och konkurrenskraft framöver.

75% av cheferna säger att medarbetarnas hälsa påverkar varumärket. Att hälsan är på väg att bli en ödesfråga känns som en underdrift. Realiteten är att investeringar i ett varumärke som kommunicerar hälsa och en organisation som lever upp till det höjer attraktionskraften, vare sig det handlar om storföretaget eller den kommunala gymnasieskolan. Detta med hälsa gäller alltså inte bara för hälsoföretag utan även hos dig på företag Y eller förvaltning Z. Ett relevant varumärke i framtiden behöver vara hälsosamt.

Det är dags att ta ett aktivt grepp om kopplingen mellan hälsa och varumärket. Men vänta inte för länge, det handlar som sagt om liv eller död.

Så om du är ansvarig för ert företags varumärke, eller för den delen för er talangjakt, hur ser du på hälsa? Hur stor betydelse lägger du på hälsa som en komponent i ert varumärke? Som strategi för er talangförsörjning?

Hur duktiga är era konkurrenter?

Lycka till och stay alive!