De första 90 dagarna!

aug 19, 2013 | Marknadsföring, Uncategorized

Det brukar heta att de första 90 dagarna är värst. Jag kan inte annat än hålla med! För min del var de första 90 dagarna som VD på Geveo dessutom ganska exakt på dagen 90 dagar från det att jag började till det att jag tog lite semester. Efter min första av de 90 dagarna hade vi vänt upp och ned på strategin, affärsmodellen och varumärket. En mycket intensiv och rolig vår och sommar väntade.

För jo, jag menar alltså att de första 90 dagarna är värst – som i intensivast. Vad trodde du?

Jag menar, finns det något häftigare än den första perioden i att starta något nytt. Sömnlösa nätter, förvirring, frågor som förtjänar idiotförklaring (bara för att man kan), nya intryck, nya människor, nya uppgifter, entusiasm, inläsning, ny energi!

När man tänker efter är 90 dagar oceaner av tid. Närmare bestämt +1 400 timmar! Några härliga highlights från dessa inkluderar:

Events, pitchningar och goda möten

Vi har varit ute och presentera vad vi håller på med. I Malmö, Norrköping, London, Linköping, Stockholm – alla roliga ställen. Vi har haft förmånen att vara utvalda till bl.a. STING Day i Stockholm och Talk to Sweden på Le Web London (mer om detta sen). Där man tvingas sammanfatta sin business, vision och plan på 2 respektive 3 minuter. En övning som starkt rekommenderas!

Vår CTO tillika grundare Joakim visade vägen på STING Day. 

Stora affärer

Under försommaren jobbade vi hårt på att bl.a. få klart en ny viktig affär, med Linköpins kommun. Samarbetet offentliggjorde vi i torsdags, en skön känsla. Läs ”Linköping stärker varumärket med rätt design” här.


Kundmöte i Linköping. Mötet och resultatet blev bättre än vädret.

Affärsplan 2.0

Att ta fram, trycktesta och revidera en ny affärsplan var ett viktigt arbete som bl.a. banade väg för den finansieringsrunda vi sen påbörjade. Och folk lyssnar, de flesta förstår. Vi har en bra grund att stå på och en enormt spännande resa framför oss. Vi korsbefruktar marknadstrenderna för ”Gör-Det-Själv” med de snabbt ökande behoven för professionell grafisk design. Fler vill och behöver se mer professionella ut och ha en konsekvent kommunikation. När barriärerna för detta sänks ökar efterfrågan. Här kommer vi in i bilden.

Ny presentation.

Sommartempo

När andra gick på semester så höjde vi tempot. Den 2 juli utmanade vi oss själva med att hinna klart viktiga aktiviteter de närmsta 2 veckorna snarare än de närmsta 2 månaderna. Vi kom nästan igenom det, med rejäla prioriteringar och en del…..


Med kaffe händer det.

Så efter 90 dagar har vi hunnit med att ta fram en ny strategi, få mer ordning och reda, strukturera och öka säljinsatserna, starta finansieringsrunda, kapa kostnader, öka flexibiliteten och höja hastigheten i utvecklingen. Och i min bok har vi ju bara börjat, det har ju bara gått 90 dagar!


Arbetsplatsen lämnar vissa spår….

Att jobba i och leda ett ungt teknikföretag handlar i mångt och mycket om marknadsföring. Att marknadsföra ett framtida resultat, vad det är vi ska bygga, vad kunderna får/ska få ut, hur det som verkar omöjligt ska göras. Vad vi ska göra överhuvudtaget. Vissa säger att marknadsföring är den bästa färdigheten entreprenörer och start-ups kan besitta. Det ligger mycket i det.

Även om marknadsföring är en arena jag är van vid så skiljer sig mitt nya jobb en del åt mina tidigare, också så klart en stor grund till att det är roligt och lärorik. Jag leder nämligen ett bolag som jag inte har grundat, som verkar i en för mig ny bransch där vi säljer en för mig ny produkt. Visst gränserna är suddiga, i slutet av dagen arbetar vi med webbtjänster, marknadsföring och varumärken, knappast obekanta områden. Och jag har ett väldigt bra tekniskt team med på båten. Men det gör ändå dagarna lite mer spännande.

Precis som det ska vara alltså, intensivt, härligt och spännande. Det var de första 90 dagarna. För en vecka sedan tecknade vi bilden av de nästkommande 90. Sammanfattningsvis säger jag bara:

Uppåt och framåt!