Jag har hittat min Nästa Stora Grej

apr 24, 2013 | Marknadsföring, Uncategorized, Varumärke

Superhärlig känsla och bubbel. Följt av en väldigt lugn helg. Följt av en rejält intensiv kick-start. Förra veckan började jag alltså min nya resa som VD för Geveo, ett ungt webbföretag som gör snygg professionell grafisk design lättillgänglig och användbar för alla i en organisation.

Det handlar återigen om varumärket och om att leva det – snyggt, enhetligt och enkelt.

Kärnan är ett webbverktyg där grafiska profiler framtagna av proffsen omvandlas till lättanvända standardiserade mallar för dig och mig. Bolagets resa är startad men den är bara i början, ambitionerna är höga och produkten är riktigt spännande.

Ju mer jag sätter mig in i lösningen ju fler möjligheter ser jag. Tjänsten erbjuds som en kallad Software-as-a-Service där företag betalar för ett löpande abonnemang. Med min bakgrund inom kommunikation och varumärkesbyggande vet jag hur viktig den grafiska identiteten är och hur avgörande det är att skapa ett enhetligt uttryck om man vill skapa ett starkt varumärke. Lika svårt är det alltså att få ett konsekvent, bra och enkelt användande av den grafiska identiteten och dess riktlinjer bland en organisations alla anställda.

Det förekommer nämligen faktiskt fall där anställda, i alla välmening, försöker skapa eget material till allt från nyhetsbrev till annonser genom att klippa och klistra (jo det är sant, detta sker).

Detta leder normalt till snabbt minskad arbetsglädje hos den som måste sitta och fixa och trixa och hitta på hjulet varje gång. Så klart leder det även till ett spretigt grafiskt uttryck som knappast förstärker varumärket. Bland Geveos kunder är just den största utmaningen att på ett effektivt sätt få alla i en organisation att använda och följa den design och de riktlinjer man tagit fram, en av kunderna har t.ex. 13 000 anställda så ni kan själva tänka er. Idag finns en enterpriselösning för större organisationer och nästa steg är ännu mer spännande. Vad vi planerar kommer vi berätta mer om framöver men kort sagt är vi bara vid början, och jag tänker så här:

I en tid när alla jobbar med sina varumärken och alla vill ha ett proffsigare grafiskt uttryck och helst enkla webbtjänster för att lösa problemet, så är det här garanterat en Next Big Thing.

Det här är åtminstone min egen Next Big Thing. Jag har valt det för att det är digitalt, handlar om varumärken, för att det finns en bra grund att stå på och för att jag får bygga, lära mig nytt, affärsutveckla och utmana mönster på en stor, viktig och spännande marknad. Här får jag utväxling för den jag är och det jag är bra på. Jag hoppas sen även kunna bidra till start-up världen med mina kunskaper inom talangfrågor och employer branding, ett område som ser ganska annorlunda ut i den här sektorn – mer om detta senare. Jag behåller självklart mina andra uppdrag, precis som den här bloggen. Så vill du följa min Nästa Stora Grej och mina fortsatta tankar om marknadsföring, så häng med!

Och självfallet – om du tror att din egen eller någon annan organisation du känner väl vill att deras varumärke och grafiska profil ska används konsekvent genom hela organisationen så får du gärna skicka ett tips på tommie@geveo.se 😉

PS. Nej, tyvärr jobbar inte kungen på Geveo, det hade varit väldigt roligt, men däremot är han alltid närvarande och vakar över oss. Vi funderar på att ge honom en gratis period med vårt verktyg när han fyller år nästa vecka.