Om listor, problem att välja och fokuset på ”Not To Do”

mar 18, 2013 | Marknadsföring, Varumärke

En sanning om varumärkesbyggande som aldrig blir urvattnig och aldrig varit mer relevant än nu är:

Branding is about deciding what not to do.

Det har sagts en del liknande om strategi. Anledningen är att det kort sagt inte finns några gränser idag för vad man kan välja att göra, varken när det gäller att utveckla sitt varumärke, sin verksamhet eller sig själv. Att ha inställningen om att välja vad man inte ska göra handlar i slutändan om tydlighet, mot sig själv och andra. Det är så ett varumärke byggs, ju tydligare desto bättre. Punkt.

Alla möjligheter är så klart ett privilegium som kommer med utvecklingen vi lever i, där teknik, globalisering och generationsskifte erbjuder nya möjligheter varje dag, överallt. De som lyckas bra är alltså de som lyckas välja bort. Dels för att man inte kan vara bra på allt. Dels för att om man är tydlig med vad man inte vill eller inte ska göra så lyser det som är kvar mycket starkare. Det handlar om kunder, anställda, relationer och så vidare. Att ta in, bedöma och välja bland alla dessa härliga möjligheter är dagens marknadsförares svåraste uppgift, och viktigaste. Därför uppfanns också ”Not to do lists” och fokuset på att inte göra.

Jag har själv börjat svara på frågan ”Vad vill du?” med ”Låt mig berätta vad jag inte vill”. Något som också oftast är enklare att svara på!

Sedan i slutet på januari har jag varit på min Next Big Thing Journey. Parallellt med olika projekt har jag träffat mycket häftiga människor, haft många härliga samtal, fått olika propåer och varit i traditionella processer för att diskutera vanlig jobb och ovanliga uppdrag. Oerhört roligt och jag har varit väldigt öppen för vad mitt sökande ska leda till. Något som har varit spännande, roligt och ögonöppnande.

Men nu har jag bestämt mig för att det är bra med det. Efter att ha reflekterat över min resa och vad som hittills skapat de största framgångarna – små som stora – när jag utvecklat varumärkesstrategier, byggt verksamheter, jobbat med försäljning etc. så är det just detta: när vi valt att fokusera, välja bort, skala ner och vara väldigt tydliga med vad vi vill och inte vill – då har det gått som allra bäst. Oftast börjar man med mycket av något och måste jobba bort saker. Oftast en jobbig känsla först, som sen snart övergår i ett enormt välbehag. Ungefär som att rensa källaren eller garderoben. Eller som sagt för den delen – att diskutera kunder, uppdrag och jobb. Det handlar inte om att vara oförskämd, det handlar bara om att vara tydlig. Därför har jag själv börjat skriva min Not To Do lista, som en både rolig och lätt metod. Alla har ju skrivit To Do listor och där kämpar vi med prioriteringarna. Så kanske är det som produktivitetsgurun Tim Ferriss säger:

If you have trouble deciding what to do, just focus on not doing.

Sammanfattningsvis en inställning väl värd att ta till sig en måndag, denna genuina högtidsdag för To Do listor (Läs: ångestdag). Och något av en överlevnadsfråga i en tidsålder av oändliga möjligheter, påtryckningar och brus – för företag, varumärken och dig och mig.

Hur min Inte Göra lista ser ut håller jag för mig själv men den kommer kanske märkas 😉