Kriget om idéerna

feb 13, 2013 | Marknadsföring, Uncategorized

Vi pratar mycket om The War for Talent och på senare tid även The War for Brainpower. Jag vill ta det ett steg till och hävda att det både nu och ännu mer i framtiden kommer att handla om The War for Idea Power. Kriget om idéerna. Tesen är att en bra idé är betydligt enklare att genomföra än en dålig idé. Och att genomföra saker med en enorm kraft, det är många bolag, inte minst de stora, väldigt duktiga på. Men tänk så synd om den kraften ska behöva läggas på dåliga idéer.

I höstas samlade jag och kollegorna på SIME ett 40-tal svenska HR ledare, för att tillsammans med bland andra Ericssons globala HR Direktör Bina Chaurasia diskutera jakten på talanger i den digitala ekonomin. Temat handlade bland annat om just kriget på idéerna, där många bolag idag mer än någonsin behöver idéer och innovationskraft utifrån, från småaktörer, entreprenörer och innovatörer. Både de som kan tänka sig att sitta internt men också de som ror sig bäst ”på utsidan”. Ericsson är ett bra exempel på detta. Ett företag som gått från att prata telefonväxlar och basstationer till att prata om möjliggörandet av det digitala samhället och dess innovationskraft. Tillsammans med andra företag, branscher, länder, entreprenörer och start-ups vill man hjälpa till att gå från idé till digital verklighet. Den nya verkligheten behöver mer samarbete mellan stort och smått, och fler entreprenörer. Många andra bolag tar en likartad ansats och många har program, projekt och affärsenheter för att fånga upp entreprenörer och innovationskraft. Hur lyckas man då i kriget om idéerna? Ja, den som hade det godkända receptet på det.

HR ledarna på plats var ödmjuka och konstaterade utan omsvep att den nya tiden kräver helt nya sätt.

I Silicon Valley, där jag var några veckor innan jul på inspirationsresa, löser man det just nu genom att som aldrig förr köpa upp de små bolagen och entreprenörerna, för att få tillgång till talangerna med Idea Power som de kan parkera i deras utvecklingsavdelningar, marknadsföringskontor och ledningsgrupper. Fenomenet kallas ”Acqui-hires”.

Duktiga talanger hoppar trygga anställningar på storbolagen, startar nytt garageföretag, tar in riskkapital, utvecklar stora idéer. För att sen bli uppköpta av just samma stora bolag.

Smidigt! Förenklat? Ja, men i betydligt mindre grad än man först tänker sig. Mer om det vid ett senare tillfälle. Andra bolag, som t.ex. Telenor och Electrolux, spinner av sina innovationsavdelningar till separata bolag för att lyckas, fria från storbolagens direktörsled, storskalighet och traditionella KPIer. Telenor har dessutom en ganska skön regel: ingen från Telenor får jobba i utvecklingsföretaget. Kulturen är diametralt annorlunda och kräver outsiders. Frågan är om det egentligen är en hållbar lösning?

Ett annat bra och konkret exempel på hur man kan lösa idékriget är projektet 25K, vars utställning på Nordic Light jag besökte i torsdags. En marknadsförares dröm.

25 kreativa studenter på Berghs hade fått 25 dagar på sig att ta fram 25 000 idéer.

För att hjälpa 10 medverkande företag med affärskritiska utmaningar. Bland andra deltog .se, Scouterna, Zodiak, iZettle. Många utmaningar handlade om hur man skulle anpassa sig till framtiden eller stärka varumärket i vårt allas brussamhälle. Halva restaurangen var tapetserad med färgglada lappar, från golv till tak. Många är säkert sådär, några är garanterat skräp. Men några kan komma att bli nästa stora snackisar och flera löser säkert de utställda problemen. Jag hade tyckt det var hysteriskt roligt och givande att genomföra något sådant för mitt företag. 25 000 idéer på 25 dagar. Handen på hjärtat, hur många idéer för ditt företags överlevnad och framtida framgång kom du på förra månaden?

Men visst, de flesta start-ups och de flesta entreprenörer misslyckas.

De flesta idéerna misslyckas. Därför behövs det många idéer och det visar sig att den stora organisationens genomförandekraft inte är så dum om det nu är en bra idé. Vinnarna torde alltså vara de företag som inser att de aldrig kan vinna idékriget utan entreprenörerna och som lyckas locka de entreprenörer som inser att det kommer ta mycket längre tid och kosta mycket mer blod, svett och tårar att förändra världen utan de stora företagens genomförandeförmåga. Men som sagt, allt börjar med att våga ha riktigt många bra idéer.

Väldigt spännande och inspirerande. Men jo, sammantaget gör nog HR ledarna ganska rätt i att vara ödmjuka inför uppgiften att säkra kriget om idéerna!

PS. Tänk om det fanns en sajt på nätet där storföretagen och entreprenörerna med ovan insikt kunde mötas….