I huvudet på en marknadsförare

feb 11, 2013 | Marknadsföring, Varumärke


I boken Alla får ligga framgår det klart att vi alla är marknadsförare. En marknadsförare som ska beröra, förföra, skapa förtroende, relation och framkalla handling. Precis som vanligt. I dagens samhälle är detta viktigare än någonsin: att skapa attraktionskraft. För oss som personer, för våra produkter, vårt varumärke, vårt företag. Igår räckte det till och med att skapa kortvarig förföring och attraktionskraft. Det sägs att det inte fanns så mycket alternativ, vi bytte inte så ofta, vi trodde generellt på det som kommunicerades (!) och vi hade ganska högt tålamod.

Idag slåss närmast alla för daglig överlevnad i brusruset och slit och släng samhället. Vi (Svenskar) är som bekant även bäst i världen på att avsluta relationer som inte håller vad de lovat och att förföra, beröra och skapa förtroende och inleda en relation verkar svårare än någonsin.

Vi är skeptiska och har noll tålamod.

Tänker han på förhållanden nu, eller på produkter och tjänster? Jag tänker såklart på både och. Kärleken har blivit produktifierad (registrera dig, matcha dig, gift dig) och produkterna spelpjäser i Lovemarks-eran, där vi letar ”beyond brands” för att hitta det  hemliga receptet som fungerar. Och som marknadsförare behöver vi kunna hantera båda delarna.

Vi som jobbar som marknadsförare måste närmast kunna utföra magi.

Gårdagens olustfyllda spray and pray är utbytt mot lek och intimitet, i hopp om att den vägen beröra och förföra i bruset av tusentals intryck varje dag. Utmaningen är att ändå bara typ 1 av 10 bra försök funkar (egen ungefärlig uppskattning, troligtvis alldeles för snäll). Eftersom vi är ovana att utföra magi och det som funkade för Kalle i förrgår inte säkert funkar för Pelle idag så måste vi hela tiden testa nytt. Förhoppningsvis är de saker som funkar så bra att de kompenserar för alla våra dåliga försök. I torsdags hörde jag om sociala spelappen My Hourse. Den går ut på att man matar och sköter om en virtuell häst. Knappast en given succé men appen har laddats ned 14 miljoner gånger och har en speltid på 4 miljoner minuter i veckan. Vi vet helt enkelt inte vad som kommer ta fart.

Även supermarknadsföraren Richard Bransons filosofi är att testa så många idéer som möjligt, för han vet att väldigt få kommer att lyckas.

I förra inlägget skrev jag om att vi alla är konstnärer och om att vi bara genom att tänka nytt, utmana och sticka ut kan lyckas som marknadsförare idag. Alla vill göra en Gangnam men i slutändan vågar väldigt få försöka.

Häromdagen hörde jag om ett stort europeiskt försäkringsbolag som efter en dom utfäst av designers och marknadsförare tog det vågade beslutet att bygga om hela företaget för att ta möjligheten att möta framtiden redan idag. Kontoren försvann, organisationen ritades om från grunden och webben blev navet för allt. Det var nya tider konstaterades. Kort sagt, det som funkade och var attraktivt igår är inte attraktivt idag. Detta är marknadsförarens roll, att förstå omvärlden bäst och driva den förändring som behövs för att vinna attraktionskriget. För att få förtroendet att gå i säng med den man helst vill gå i säng med. Ja, på marknaden alltså. Vem borde då vara VD? I förrgår var ingenjören VD, idag är det Controllern, imorgon är det….? Min röst går till marknadsföraren. Den som ska vara besatt av att lyssna, förstå, skapa beröring, relation, förtroende – av att skapa långvarig attraktion. Men visst, förförelsekonst är svårt. Det är därför så få lyckas, varken i baren eller på marknaden.

Och varför det så ofta slutar i skilsmässa….

PS. ”I huvudet på en marknadsförare” blir parollen under vilken jag delar med mig av erfarenheter, tankar och idéer här på bloggen. Och det finns mycket i det här huvudet!