Ledare, experter och nyfikna människor har nog aldrig pratat mer om var vi vill jobba framöver som nu. Pandemins påtingade hemarbetet för Sveriges kontorsarbetare driver också nya och permanenta beteendemönster och förväntningar. Men vad ska chefer och företagsledare tänka på? Vad blir arbetsplatsens vara eller icke vara? Det diskuterar just nu handplockade ledare och experter i en samtalsserie på Clubhouse. Här är 15 tankesprön från samtalet att inspireras av.
I serien ”Arbetslivet efter peak Covid-19” på nya plattformen Clubhouse möttes nyligen läkaren Katarina Gospic, arkitekten Peter Ullstad, förändringsledaren Helene Lidström, designstratagen Jaan Orvet och rådgivaren Tommie Cau för att prata om vad vi behöver förstå och prata om för att våra arbetsplatser ska bli bra i spåren av pandemin.
Här är några av medskicken från experterna ovan.
15 färska tankar om morgondagens arbetsplats
- Om världen inte kommer igång till sommaren kommer förändringarna och beteendena vi nu upplever att bli väldigt permanenta. Efter ett tag försvinner våra gamla vanor. Vi är fortfarande vanedjur.
- Vi ska inte gå TILLBAKA till kontoret. Vi ska gå TILL kontoret. ’Gå tillbaka’ sätter kontoret omedvetet på en piedestal. Intention och ordval spelar stor roll nu.
- Vi måste förstå att vi har kört fast forward 10 år på 12 månader. Vi hade ALDRIG blivit så digitalt mogna på många år om inte pandemin kommit. Vi behöver se det som en möjlighet.
- I många undersökningar som görs om arbetslivet under och efter Covid blottas många otroligt föråldrade sätt att se på arbete. Det är en väldigt uppfriskande grund för diskussion.
- Den STORA utmaningen blir när människor återgår till kontoren igen och vi ska arbeta i den här hybriden med att några är på kontoret och några är på länk. Detta blir nästa stora lärkurva för de flesta.
- Det är ganska ”ängsligt och kissnödigt” i många ledningsgrupper nu om ”hur ska vi göra”. Vi behöver möta frågan metodiskt, medvetet och med hög sense of urgency men inte titta på alla andra och springa åt samma håll.
- Just nu styr CFOer kontorsfrågan och det är livsfarligt. Alla kapar yta men inte utifrån en strategisk konsekvensanalys. Gå inte i den kortsiktiga fällan.
- Morgondagens arbetsplats behöver börja med vilka arbetsuppgifter som ska genomföras. Om dessa ska genomföras av människor behöver därför människor och arbetsuppgifter vara utgångspunkten.
- Alla aktiviteter måste vara likvärdiga, kontoret får inte sättas på en piedestal. Vi har nu lärt oss en gång för alla att många uppgifter görs bättre utanför kontoret.
- Vad individerna vill är viktigt men det är bara ett perspektiv, organisationen och funktionen har också behov. En företagsledares ansvar är att se till alla perspektiven.
- Varför har vi många varianter och nivåer för att gå i skolan men bara en variant för att gå till kontoret? Det saknas något och det behöver ändras nu.
- Vi är fortfarande grottmänniskor, glöm inte det. Vi kan fortfarande göra en sak i taget och att läsa, skriva och räkna kräver totalt fokus och lugn. Och kom ihåg att vissa kan inte göra detta hemma.
- Kreativitet i grupp i alla ära men den blir bättre om alla får tänka själv på sina egna villkor först. I lugn och ro.
- Morgondagens arbetsplats måste vara ”FETT mycket bättre än hemmaplan” för hemmaplan är en väldigt stark konkurrent. Hur får vi människor att gå till kontoret inte för att de måste utan för att de vill? Det har helt enkelt seglat upp som the billion dollar question.
- Framtiden har ingen återvändo, den kommer bestå av hybridarbetsplatser där vi skapar härliga mötesplatser och en gång för alla tänker in hälsa. För hur ironiskt vore det om vi efter en världshistorisk hälsokris glömmer hälsan som ledstjärna när vi nu format morgondagens hållbara arbetsliv?
Kommer alla jobba på caféer i framtiden? Nej. Kommer alla jobba hemma, på kontoret, i parken? Nej. Var vi vill, kan och får arbeta är upp till oss och vår organisations ledare. Däremot börjar det bli dags att bestämma sig vad ni tror på. Frågan om arbetsplatsen befinner sig i ett historiskt vägskäl.
Ta gärna med dessa tankesprön till en diskussion med dina kollegor, din arbetsgrupp eller din ledning.
Vill ni få ökad kunskap, insikt, mod och förmåga att staka ut vägen framåt för er organisation? Kontakta Tommie Cau för interna föreläsningar, workshops och program som hjälper er vidare.
Vill du ha 9 personliga tips för att orka med hemarbetet året ut? Läs detta blogginlägg.
Bild från Pascal Stockholm, ett populära café vid Odenplan för många som vill arbeta utanför kontoret.