Därför ska du investera i Employee Experience 2016

jan 11, 2016 | Digital utveckling, Employer branding, HR, Karriärsidor, Talangjakt, Uncategorized


Nyligen släppte designbyrån Fjord sin trendrapport för 2016. En behaglig och intressant läsning och ett tips för dig som vill ligga i framkant. En av sakerna som Fjord tar upp som en stark våg inför 2016 är området ”Employee Experience”, något jag själv pratar mig varm om en hel del. Under rubriken “Why succesful organizations will invest in employee experience” peggar Fjord upp utvecklingen så här:

As demand grows for best-in-class experiences in our private lives, the same level of service can be expected in the workplace. Simply put, employees now expect tailored experiences, fast evolution and personal connection in their careers. As a result, we are seeing the emergence of employee experience (EX) design, where workplace processes, structure and culture are all reimagined at an organizational level.

Spaningen får mig att tänka på vårt event på Comprend våren 2015 med titeln ”Jobba inte här för vi har ett intranät”. En rubrik som stack ut lite, men så handlade det också om just hur oattraktiva digitala upplevelser många arbetsgivare erbjuder. Andemeningen var och är (sannolikt för lång tid framöver tyvärr, Fjords spaningar till trots) att våra arbetsplatser ligger många år efter medarbetarnas konsumentbeteenden (som individer, människor), inte minst när vi tittar på digitala upplevelser. Under tiden som vi fått både iPhones, läsplattor och smarta klockor är många arbetsplatser utrustade på samma sätt som när vi hade flera timmar på oss att utföra en arbetsuppgift vid en stationär dator.

Nya talanger kräver nya upplevelser

Precis som utgångspunkten på vårt event pekar Fjord på talangjakten som den springande drivkraften. Idag är Generation Y/Millenials den dominerande generationen på arbetsmarknaden och denna generation, som jag själv tillhör, liksom den senare generationen C/Z ställer helt andra krav på upplevelser i stort och inte minst digitala upplevelser. Vi vet att ”Bring Your Own Device” trenden ökar överallt (nåja, nästan…) och att yngre snabbväxande bolag och startups typiskt erbjuder bra devices och moderna arbetsverktyg (byggda med bra användarupplevelser från början), till den grad att det är en konkurrensfördel. Studier från Clearbox Consulting Group visar till och med att 45% av unga arbetare skulle acceptera en lägre lön om de fick välja sina egna devices.

Som Veckans Affärer så väl pekar ut i denna artikel är allt detta dock INGENTING jämfört med vad våra 5 åringar, generation Alfa, kommer tycka och tänka när de börjar jobba om 15 år, men det är ett annat inlägg.

Det är också rimligt att denna fråga får mer uppmärksamhet. För det är sannerligen inget vackert “Employee Experience” helhetsintryck vi målar upp, vi arbetsgivare. Bara några siffror som pekar på läget är:

  • 70% av jobbsökarnas förväntningar på arbetsgivares karriärsajter möts inte upp, tyvärr ofta den mest besökta kanalen för karriärinformation och mångas första intryck av företagets digitala upplevelse. (Webranking by Comprend, 2015)
  • 45% av unga jobbsökare har hoppat ansökningsprocesser på nätet för att de tappat tålamodet. 45 procent! (Potentialpark, 2015)
  • 66% av medarbetare är missnöjda med sina intranät (WSA, 2014)

Medarbetarupplevelse blir användarupplevelse

Jo, handen på hjärtat: Fjords spaning är mycket större än den digitala upplevelsen. Den omfamnar nämligen HELA medarbetarupplevelsen från start till mål (precis som god UX omfamnar hela användarupplevelsen). Med andra ord, spaningen är att framgångsrika företag tar ett helhetsgrepp om vilken användarupplevelse (UX) som en medarbetare ska få från den investering i tid, energi och passion som hen lägger ned på arbetsplats X.

Tänk om du som är VD eller HR chef skulle plocka in era (eller andras) UX (användarupplevelse) experter och strateger för att attackera just den här frågeställningen, utifrån ett användarperspektiv? Du vet, de där som har gått från att jobb handlar om mat på bordet till att leva en livstil med en viss identitet. De där som ser sin karriär som en serie av turer (“tours” i Fjords rapport) snarare än en linjär trappa. Du det, de där som har 5 sekunders tålamod medan de swipar sin Apple Watch snarare än 5 timmars MS Dos tålamod.

Det är i vilket fall många andra arbetsgivare som gör detta. Affärsområdet Employee Experience var Fjords snabbast växande under 2015, med kunder från alla branscher.

Så är 2016 året då du initierar ditt företags arbete kring detta? Om du är intresserad föreslår jag att du läser Fjords rapport (den är kortfattad och to the point) och börjar reflektera. De här frågeställningarna och spaningarna är dessutom fokuset för ett helt nytt “talk” som jag är med och gör senare i vinter i Stockholm. Det blir spännande! Maila mig på tommie.cau@comprend.com så skickar jag en inbjudan när det närmar sig.

Mer lästips: Hur förändrar framtidens arbetsplats vår kommunikation?