Hur står det till med er Employee Advocacy?

okt 8, 2014 | Uncategorized

Dels är det en filosofi om kommunikation, för det handlar om människan. Dels är det en fråga som många organisationer börjar inse allvaret. När talangjakten och företagens kommunikation blir alltmer digital och därmed transparent får frågan om medarbetarnas möjlighet och förmåga att delta och påverka en helt ny tyngd. Så vad säger medarbetarna om ert företag och vilken bild hjälper de till att måla upp i mötet med andra? Trots allvaret och möjligheterna verkar många sakna ett helhetsgrepp i frågan.

Som med mycket annat finns det egentligen ingen bra översättning, men närmast till hands ligger kanske medarbetarpåverkan. Konsten att få medarbetarna att påverka. I positiv bemärkelse är oftast önskan. Förståeligt, vissa organisationer har tusentals, tiotusentals och vissa även hundratusentals medarbetare, varav många t.ex. är på sociala medier. En enorm möjlighet om hanterad rätt. I ljuset av var kommunikation i stort är på väg kan vi dra det till att säga att Employee Advocacy är lite av det nya svarta. Visserligen kanske ett svart hål för vissa, där stora värden och möjligheter går förlorade. Samtidigt svarta lådan för andra, där magin händer och konkurrensfördelar skapas.

Detta pratar vi som kommunikationsstrateger mer och mer om. Nyligen var t.ex. min kollega Sara Hernandez på ett influencer marketing event hos Traackr och pratade om hur vi tycker att att de anställda kan bli digitala ambassadörer för ert varumärke. Hur uppnår vi det? Vilka förutsättningar behövs? Varför skulle folk vilja engageras? Ett så kallat speed talk, så kika gärna snabbt.

Här skrev vi även ihop en uppsummering på engelska.