Människan i fokus – det bästa från Employer Branding Movers & Shakers

jun 3, 2014 | Uncategorized

På temakvällen Employer Branding Movers & Shakers den 27 maj stod människan i centrum för trendspaningarna från Google, Spotify, PwC med flera. Ett 70-tal HR- och Employer Branding chefer djupdök i hälsans ökade betydelse för arbetsgivarvarumärket, vad digital teknik kan tillföra employer branding och hur medarbetarnas personliga varumärken börjar användas allt mer för att locka framtida stjärnor. Eventkonceptet, som började som en idé hos mig och vännerna på Potentialpark 2013, fortsatte förra veckan i samma anda av mingel och samtal om employer branding trender som tidigare.

Google-värdarna Claes Eriksson och Martin Eriksson meddelade inledningsvis att kontoret visserligen saknar rutschkana men att många andra välkända hygienfaktorer på Google finns, som bl.a. pingisbord, yogarum, gym, den välutrustade restaurangen ”Smörgåsbordet”, där även kvällen inleddes, med mera. Efter några snabbt avhandlade myter om Google flyttade diskussionerna till det för kvällen välfyllda Youtube-rummet.

State of the Union för Employer Branding

Startpunkten för kvällen blev en ”State of the union” panel med employer branding författaren Anna Dyhre, kommunikationskonsulten Svante Randlert och Googles rekryteringschef Martin Eriksson. Utvecklingen inom employer branding går långsamt ansåg panelen och många företag står och stampar. Anna och Svante menar att många har samma utmaningar i sitt employer branding arbete idag som för fem år sedan, och att det inte har skett så mycket sedan förra #EBMovers (mars 2013). Samtidigt påpekades att standarden hela tiden höjs och att det blir tuffare att hänga med. Det många har kämpat för har hunnit bli hygienfaktorer och den nya generationen rycker på axlarna.

IMG_3830

För att ligga i framkant var budet från panelen att:

 1. Utgå från affärsmål och prata ledningens språk (inte bara employer branding)
 2. Börja från insidan och låt en bra insida tala för sig själv
 3. Undvik överraskningar – använd data till allt (the Google way)
 4. Fokusera kommunikationen på känslor och inte fakta – så människor tar beslut
 5. Var där målgruppen är snarare än där ni alltid har varit (där är de flesta andra)

Hälsa som employer branding strategi

Ohälsan kostar de 100 största svenska företagen 74 miljarder kronor per år och det skadar varumärkena. PwCs Hälsochef Ann-Sofie Forsmark och Niclas Jernberg, VD på FriskvårdsChecken/Actiway menar att många tror att det är duktiga på hälsa men att man egentligen fastnat i hälsoveckor och temadagar. Ett nytt arbetsliv, en ny talanggeneration och en ny transparens som gör företag och medarbetare mer synliga eldar dock på utvecklingen. När yngre talanger mer än de äldre prioriterar work-life balance och att må bra måste hälsa bli en integrerad del i det arbetsgivare erbjuder. Annars kommer man inte kunna attrahera de yngre menar både Niclas och Ann-Sofie. Bilden av en organisation blir samtidigt alltmer det medarbetaren gör. Ohälsosamma medarbetare = ohälsosamt företag.

Medskicken från hälsodiskussionen är bland annat:

 1. Hälsa blir avgörande för att locka talanger i framtiden
 2. Kommunikationen behöver laddas mer med medarbetare som lever hälsosamt
 3. Hälsa behöver gå bort från maraton och Vasalopp till att bli individuellt
 4. Att lösa och kommunicerar psykosocial ohälsa blir allt viktigare
 5. Hälsa kostar tid och pengar – måste utgå från ledning och strategi för att lyckas

Personifieringen av arbetsgivarvarumärket

Företag med attraktiva arbetsgivarvarumärken har ett försprång men det räcker inte längre. Det konstaterar Spotifys HR chef Katarina Berg och Niklas Delmar, VD på talangnätverket 4Potentials. Yngre talanger ställer nya krav som medför en tuffare dialog än tidigare. Att ha koll på sitt syfte och låta attraktionen komma inifrån, från medarbetarna, blir viktigare. Även för attraktiva företag som Spotify har ”personliga magneter” blivit avgörande för att locka talanggrupper som snarare väljer att jobba för vissa individer än vissa bolag. Arbetsgivarna som har bäst chans att lyckas är de vars medarbetare kan gestalta en genuin och äkta bild av företaget.

Några av Niklas och Katarinas bud till publiken:

 1. Arbetsgivare måste våga vara mer äkta och mer personliga för att engagera
 2. En bra produkt säljer bättre än en dålig – va bra så sprids det
 3. Fyll varumärket med personer som verkligen gestaltar vilka ni är
 4. Identifiera talangmagneter i organisationen (inte bara VD)
 5. Hämta inspiration från consumer branding som ofta ligger långt fram

Employer Branding i en digital värld

När digitala möjligheter förändrar förutsättningarna får både HR och kommunikation uppstår även nya möjligheter för employer branding. Med den utgångspunkten gjorde även jag ett par valda trendspaningar för employer branding.

Bland annat att den ökade transparensen som framkallats av den digitala utvecklingen gör att vi litar allt mer på medmänniskor och allt mindre på företag. Arbetsgivare måste ladda sin kommunikation med människor och personlighet snarare än professionella fasader, för att skapa äktheten som premieras allt mer. Employer branding blir också allt mer datadriven. Tack vare fler datakällor och möjligheten att följa och anpassa talangers ”användarresa” kan vi skräddarsy budskap och upplevelser. Hygienfaktorer blir att anpassa t.ex. karriärhemsidan och LinkedIn för att maximera relevans för varje enskild  kandidat. Ny teknik möjliggör även helt nya sätt att engagera. Virtuella världar, Google Glass och iBeacons är några nya exempel. Det sistnämnda är små lågenergi bluetooth enheter som bl.a. kan kommunicera med din telefon om du är i närheten. Arbetsgivare behöver även bejaka att standarden har höjts på de grundläggande kanalerna. Enligt KW Digitals undersökning av företagshemsidor i Europa, KWD Webranking, är t.ex. karriärsidorna en av de sämst presterande sektionerna på företags hemsidor. Det är oroväckande i en tid när tålamodet är lågt och kraven på de digitala kanalerna höga.

Vi säger tack för denna gång och ser fram emot fortsatta samtal. Stort tack till Google, alla deltagare, speciella gästerna på scen samt till FriskvårdsChecken/Actiway och 4Potentials som gjorde kvällen möjlig.

Mer #EBMovers

Läs även Katarina Bergs blogginlägg En kväll för redan frälsta och Ann-Sofie Forsmarks inlägg Hälsan och varumärket på Runners World.

Fler bilder från kvällen finns på Flickr.