Unga hållbara talanger utmanar näringslivet i we_change

apr 30, 2014 | Uncategorized

I måndags fick jag och ett antal inbjudna gäster en gedigen spark i baken av nästa generations hållbara talanger när hållbarhetsturnén #we_change landade i Stockholm. Coca-Cola, IKEA, Fortum Värme, Returpack och Myrorna är några av de organisationer och företag som gått ihop med grundaren Ungdomar.se för att ta hållbarhet från skittråkigt till passion hos dagens unga och uppmuntra fler att bidra till en bättre värld. Konceptet, en två timmars show full av unga förebilder som påverkar världen i en hållbar riktning, torde inspirera vem som helst. Att dessa dessutom är framtidens talanger och konsumenter gör även att varje HR chef och företagsledare borde sitta med.

Nedslaget i Stockholm bjöd på smakprov från turnéns stopp i landet och själv kom jag med andan i halsen mitt in i ett brandtal av inspiratören Milad Mohammadi.

Några axplock från diskussionen är:

Vilja och förvirring – 80% av ungdomarna säger att det är viktigt att förstå vad hållbar utveckling handlar om. 30% vill göra något men vet inte vad eller hur.

Unga slår uppåt – mot vuxna som inte bryr sig om världen.  ”Varför ska vi städa upp efter saker som den äldre generationen har orsakat?” Vuxna som inte bryr sig leder till mycket snack men ingen action –  ”Vuxna pratar mycket men gör inte så mycket. Då tappar man liksom respekten en del”, som en 19 årig paneldeltagare sammanfattade det kort.

Vuxna måste guida yngre – menar Milan Mohammadi som förstår ungas frustration, ”Ungar människor ser inte alltid förändringen för de är inte en del av verkligheten där det händer, så det är upp till oss vuxna som leder Sverige och organisationerna där ute att visa förändringen, så att dagens unga kan få en tro på Sverige och sin egen potential”.

Sverige bubblar – av unga eldsjälar med passion och driv för att skapa en bättre värld där ute – t.ex. har Kalle Syri i Gävle startat egna Jantefestivalen för att uppmärksamma och utmana Jantelagen. Underbart initiativ!

Jantefestivalen

Företagen driver: ”Beware, we are watching you” var budskapet från Greenpeaces ungdomsförbund till företagen på plats,  med motiveringen att dagens unga förstår att företagen är de som kan driva mest förändring och att det är där de bör rikta in sin energi.

”Varje ung entreprenör är en missad anställd i era företag” var budskapet och reality-checken till HR chefer och företagsledare från en panel som bubblade av ungt och socialt entreprenörskap.

Hållbarhet på 2 minuters: I #we_change formatet får deltagande företag 2 minuters pitcher för att framföra sitt case om hållbarhet och hur de engagerar unga. Och frågorna från publiken är inte alltid en dans på rosor. ”Hur ser ni på hälsa med tanke på att det ni säljer är socker” är t.ex. en fråga Coca-Cola inte osällan får prata om.

Processed with VSCOcam with m5 presetCoca-Colas informationschef pitchar deras hållbarhetsarbete.

Många missade chanser – ungdomspanelen vittnar av egen erfarenhet om svårigheten att komma in på arbetsmarknaden, men flera löser det med att driva eget och ge övriga kalla handen. ”Alla sade ’du har driv och det är kul att hänga med dig’ men det var ingen som ville ge mig en chans”, säger en av ungdomarna som hoppade av gymnasiet och nu för utlopp för sitt driv som verksamhetschef för sociala entreprenörer. En enorm potential som missas av arbetsmarknaden, ge folk en chans är budskapet.

Demokratin haltar – bara 30% av ungdomarna känner att de kan påverka sin skola och endast 1 av 4 ungdomar förstår hur deras kommun fungerar rent demokratiskt. Potentiellt problematiskt ett valår.

”Don’t do it out of anger, do it out of love”. Ilska är ingen hållbar energikälla sammanfattar en av deltagarna på frågan om var drivkraften för hållbar utveckling måste komma. Många börjar med ilska men inser att det inte fungerar.

Sammantaget gick jag från #we_change med känslan av tacksamhet, för att få ha lyssnat in och inspirerats av dessa unga drivkrafter. Men också med inspiration om hur många sätt det finns för de företag och organisation som verkligen vill engagera ungdomar och den kommande generationen talanger. Bättre att engagera direkt och jobba ihop, för som Greenpeace sade – de ser oss ändå.

Yes we can.